Stijgende energieprijzen: hoe bespaar je op elektriciteit?

|

Een gloeilamp brandt en verbruikt elektriciteit - energieverbruik
De belangrijkste feiten over energiekosten

Leestijd: ca. 4 minuten

  • De prijzen voor gas en elektriciteit zijn enorm aan het stijgen in Europa. Een zuinig energieverbruik is goed voor je portefeuille én voor het milieu.
  • De grootste energieverslinders zijn grote huishoudelijke apparaten. Energiezuinige apparaten aankopen loont op de lange termijn.
  • Met enkele eenvoudige maatregelen verwarm je je huis efficiënt en verminder je je eigen energieverbruik.

De huidige energiecrisis en de stijgende inflatie in Europa zorgen ervoor dat alle prijzen - en vooral de energieprijzen - aanzienlijk zijn gestegen. Om goed voorbereid de winter in te gaan zijn er een paar dingen die je thuis kan doen. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je heel wat energie bespaart. We zetten hier enkele tips op een rijtje die je thuis kan gebruiken om je energieverbruik gevoelig te verminderen.

Er zijn vandaag voldoende redenen om te besparen op energie en bewuster te verbruiken. De Russische invasie in Oekraïne en de daarmee gepaard gaande hoge gasprijzen brengen de kwestie van het zuinig gebruik van fossiele brandstoffen opnieuw onder de aandacht.

Stijgende energieprijzen in Europa

Stijgende energieprijzen en de hoge inflatie in Europa zetten steeds meer druk op je portefeuille. Het is dus een goed idee om eens na te denken over je persoonlijk energieverbruik en dit zonder jezelf in de kou te zetten. Door zuinig om te springen met energie doe je niet alleen jezelf en je financiën een plezier, maar draag je ook bij aan de bescherming van het milieu.

Hoeveel zijn de energieprijzen nu gestegen? Laten we er de cijfers even bijhalen en deze vergelijken met de vorige jaren. Volgens de cijfers van de VREG, de onafhankelijke autoriteit van de Vlaamse energiemarkt, stegen de gemiddelde commerciële prijzen voor elektriciteit voor Vlaamse gezinnen van € 0.31/kWh in februari 2021 naar € 0.55/kWh in februari 2022 om dan te pieken naar 0.98/ kWh in september 2022. In oktober daalde de prijs opnieuw en bleef ze hangen bij € 0.75/kWh, wat nog steeds opvallend hoger is dan de prijs van een jaar geleden.

Thuis op energie besparen

Nu de energieprijzen zo hoog liggen is iedereen actief op zoek naar manieren om thuis te besparen. Je plannen omzetten in de praktijk is niet altijd even makkelijk. Denk goed na waar je kan bezuinigen en ga op zoek naar de grootsteverbruiksposten in je huishouden. Plekken waar je kan besparen zijn bijvoorbeeld de keuken, de wasplaats, de verlichting en je werkplek thuis.

Dit verbruikt de meeste elektriciteit

De gemakkelijkste manier om het energieverbruik van je apparaten te meten is door het gebruik van een energiemeter of door te kijken naar het energielabel. De grootste energievreters zijn onze televisies en computers. We gebruiken deze bijna dagelijks en zij zorgen dus voor een groot deel van ons jaarlijks energieverbruik. De aankoop van zulke energiezuinigetoestellen is dus de moeite waard. De hoge prijs bij aankoop haal je er op lange termijn zeker uit door het lagere elektriciteitsverbruik.

Vrouw piekert over geldzaken – elektriciteit besparen

Grote apparaten zoals de koelkast, de diepvries en de wasmachine zijn typische energieverslinders en verbruiken heel wat elektriciteit. Als zo een apparaat ouder is dan 10 tot 15 jaar kan het interessant zijn om een nieuwe te kopen. Op lange termijn kan het voordeliger zijn om nu wat meer geld uit te geven.

Verwarm je huis op de juiste manier

Dankzij enkele eenvoudige maatregelen kan je je huis efficiënter verwarmen tijdens het winterseizoen. Zo verminder je de verwarmingskosten, bespaar je energie en zorg je ervoor dat het steeds warm genoeg is:

  • Ontlucht je verwarming regelmatig: als er te veel lucht in je ventilatoren zit, warmen deze niet goed op. Als je het water in je ventilator hoort klotsen dan is het tijd om ze te ontluchten en eventueel water toe te voegen.
  • Sluit je ramen en deuren goed af: je kan tochtgaten makkelijk afplakken met zelfklevende tape. Probeer eens een stukje papier tussen je raam te steken, als je het er makkelijk uit kan trekken is het tijd om de dichtingen te vervangen. Dit zal de koude lucht die door de ramen komt aanzienlijk verminderen.
  • Ventileer je kamer twee keer per dag met het raam wijd open in plaats van je ramen voor langere tijd op een kier te zetten of te kantelen.
  •  De juiste kamertemperatuur: in de living moet het niet meer dan 20 graden zijn, in de slaapkamer zelfs maar 16 tot 18 graden. Met elke graad lager bespaar je energie en geld.

6 praktische tips waarmee je bespaart op elektriciteit

Als je geen budget hebt om nieuwe energiezuinige apparaten te kopen, kan je ook op andere manieren bezuinigen op je elektriciteitsverbruik. Hier vind je 6 praktische tips om je energierekeningen omlaag te krijgen.

1. Besparen in de badkamer

Douchen is beter dan een bad nemen, dat spreekt voor zich. Maar er zijn ook andere dingen waarop je kunt besparen in de badkamer. Denk bijvoorbeeld aan een energiezuinigedouchekop, deze verbruikt minder warm water dan een gewone douchekop. Kijk ook eens of de standaardtemperatuur van je boiler niet te hoog staat. 39graden Celsius is meer dan voldoende voor het dagelijkse gebruik. Je kan de temperatuur makkelijk testen in de douche.

2. Gebruik de wasmachine op een juiste manier

Je kleren wassen op 30 graden is vaak al voldoende. Je kan ook het eco-programma gebruiken als je wasmachine dit heeft. Dit duurt langer, maar verbruikt minder elektriciteit en water.

Meisje voor een wasmachine – energiekosten verminderen

3. Stel de koelkast juist in

Zorg ervoor dat je ijskast staat ingesteld op de juiste temperatuur. Een temperatuur van 7 graden is voldoende voor de ijskast en -18 is de ideale temperatuur voor de diepvries. Ontdooi ook regelmatig het ijs in de hoeken van je diepvries.

4. Wees zuinig in de keuken

Heel eenvoudig en efficiënt: gebruik altijd een deksel wanneer je kookt. Dit bespaart je tijd en geld. Je kan ook je water koken in een waterkoker in plaats van op het vuur. Dit is veel sneller en verbruikt veel minder elektriciteit.

5. In het thuiskantoor

Gebruik een laptop in plaats van een vaste computer en haalopladers uit het stopcontact wanneer je ze niet meer nodig hebt. Vaak gebruiken zij heel wat energie, ook al zijn ze niets aan het opladen. Zet je computer steeds in slaapmodus of energiebesparende modus wanneer je je bureau verlaat.

6. Vermijd stand-bymodus

In de stand-by modus zijn elektrische apparaten niet volledig losgekoppeld van het net waardoor ze nog steeds elektriciteit verbruiken. Met een verdeelstekker met een aan- en uitknop kan je ‘s nachts je tv en/of Wifi-router uitschakelen en zo besparen op je energierekening.

Wil je weten hoeveel je kan sparen?

Je financieel adviseur kan je helpen bij het opstellen van een overzicht van je financiële situatie en je tonen hoe je het best kan sparen.
 

Lees het ook:

Vrouw in de supermarkt - inflatie

| OVB Belgium

Hoe haal je het meeste uit je geld

De prijzen van levensmiddelen en andere goederen zijn de afgelopen maanden voortdurend blijven stijgen. Voor vele gezinnen wordt het steeds moeilijker om op het einde van de maand alle rekeningen en de hoge consumptieprijzen te betalen. Wat zijn de oorzaken van de huidige prijsontwikkelingen en hoe kunnen we ons geld beschermen tegen de dalende koopkracht?

Kind met spaarvarken en munten – maandelijkse vaste kosten van het gezin

| OVB Belgium

Wat zijn de maandelijkse vaste kosten van een gezin en hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?

Weet jij hoeveel je elke maand uitgeeft? Veel mensen hebben geen overzicht van hun maandelijkse uitgaven en net dit is de basis van een goede financiële planning. De totale uitgaven van een gezin bestaan uit vaste en variabele kosten. Maar wat zijn de vaste kosten? En hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?