Blog OVB

« In onze verschillende artikels combineren we tendensen uit het dagelijkse leven met actuele vragen omtrent de thema’s financiën en pensioenen. »

Studenten in gesprek - Studentenfinanciering

| OVB Belgium

Je studies financieren: zo doe je het

Wil je verder studeren? Nog een master behalen na je bachelor of je specialiseren? Een eerste job of stage kan vaak financieel interessant zijn op korte termijn, maar op lange termijn biedt verder studeren toch betere perspectieven. Studeren kan echter duur zijn. Hoewel universiteiten en hogescholen in België relatief goedkoop zijn in vergelijking met onze buurlanden zijn er toch nog steeds heel wat kosten. In deze blog vind je heel wat tips en mogelijkheden over hoe je je studies kunt bekostigen.

Kandidaat financieel adviseur in een sollicitatiegesprek

| OVB Belgium

5 tips voor het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur of financieel consultant

Mensen adviseren en helpen, nieuwe oplossingen ontwikkelen, zelfstandigheid, het zijn maar enkele redenen waarom werken als een financieel adviseur aantrekkelijk is. Lees hier wat belangrijk is in het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur en hoe je je hierop het best voorbereidt.

Lachende kleuter – Verstandig sparen voor kinderen met een kinderspaarplan

| OVB Belgium

Sparen voor je kind(eren): tips voor een verstandig spaarplan voor je kind(eren)

Als je op vroege leeftijd begint met sparen voor je kinderen, petekinderen of kleinkinderen kan je zelfs met kleine bedragen een aanzienlijke som geld bijeensparen. Maar brengt sparen eigenlijk wel iets op in deze tijden van lage rentes en hoge inflatie?

Jonge vrouw aan tafel met haar smartphone, een notitieboekje en documenten om haar huishoudboekje bij te houden.

| OVB Belgium

Het bijhouden van een huishoudboekje: hoe krijg je een goed overzicht van je financiën?

Er zijn maar weinig mensen die een exact overzicht hebben van hun financiële situatie. Met een huishoudboekje weet je perfect wat je inkomsten en uitgaven zijn en dit zonder veel moeite. Gevorderde kennis van boekhouden of andere ingewikkelde materie is helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om eraan te beginnen en vol te houden.

Kind met spaarvarken en munten – maandelijkse vaste kosten van het gezin

| OVB Belgium

Wat zijn de maandelijkse vaste kosten van een gezin en hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?

Weet jij hoeveel je elke maand uitgeeft? Veel mensen hebben geen overzicht van hun maandelijkse uitgaven en net dit is de basis van een goede financiële planning. De totale uitgaven van een gezin bestaan uit vaste en variabele kosten. Maar wat zijn de vaste kosten? En hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?

Meisje met een hartje en kerstverlichting – Beleggen op de juiste manier

| OVB Belgium

Beleggen op de juiste manier: hoe haal je meer uit je spaargeld?

Kerstmis komt eraan! Voor velen de tijd voor jaarlijkse bonussen, vakantiegeld en envelopjes met geld van oma en opa. Deze extraatjes maken de jaarwisseling nog net iets leuker. Natuurlijk is het verleidelijk om dit extra geld onmiddellijk uit te geven, maar verstandig is het niet. Op lange termijn is het een beter plan om je geld te beleggen en te investeren in je toekomst. Hoe je dat doet, ontdek je hier.

Twee jonge winkelende vrouwen – Verantwoord consumeren en duurzaamheid

| OVB Belgium

Verantwoord consumeren en duurzaam winkelen

De ene speciale aanbieding na de ander: Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas, kerstmis, oudejaar,... Alleen kopen wat je eigenlijk nodig hebt, lijkt zo al snel onmogelijk. Als je bewuster omgaat met je aankopen, vermijd je overbodige uitgaven. Duurzaam consumeren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je welzijn want zo heb je veel meer geld over voor de echt belangrijke dingen.

Jonge vrouw met jas verwarmt zich met een kopje -ongevallenverzekering en inbraakbeveiliging in de winter

| OVB Belgium

Veilig de herfst door met een ongevallenverzekering & diefstalpolis: Welke verzekering is zinvol?

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen worden korter, de temperaturen dalen – de herfst staat voor de deur. Storm, regen en bladeren verhogen het risico op ongevallen en inbrekers hebben het gemakkelijk op donkere avonden. Daarom is het bijzonder belangrijk om de dekking van je verzekering voor de herfst en de winter te controleren en te actualiseren.

Financiën voor vrouwen: zo regelt u uw pensioenvoorziening en dergelijke

| OVB Belgium

Financiën voor vrouwen: de juiste pensioenvoorziening

Qua gelijkheid is er de afgelopen honderd jaar veel veranderd. Alleen als het om financiën gaat, is de emancipatie nog niet compleet: het zijn nog steeds vooral mannen die voor de financiën en de derde pijler verantwoordelijk zijn. Vrouwen moeten financieel onafhankelijk zijn om zelf later ook genoeg geld te hebben en ouderdomsarmoede tegen te gaan.