Blog OVB

« In onze verschillende artikels combineren we tendensen uit het dagelijkse leven met actuele vragen omtrent de thema’s financiën en pensioenen. »

Vader met kind –ouderschapsverlof

| OVB Belgium

Je financiën tijdens je ouderschapsverlof: kinderen en geldzaken

De dag van de geboorte van je kindje komt steeds dichterbij en iedere dag voel je de spanning en de verwachtingen stijgen. Een goede voorbereiding zorgt voor heel wat minder zorgen. Eén belangrijk onderwerp waar je zeker over moet nadenken is je financiële planning. Maar aan wat moet je allemaal denken? Wat doe je het best en wat net niet? Hoelang kan je ouderschapsverlof nemen? Overweeg je om deeltijds te gaan werken? Lees hier alles over de financiële zaken en je inkomen na de geboorte.

Gezellige teamvergadering – je carrière beginnen

| OVB Belgium

De eerste job: waar moet je aan denken bij de start van je carrière?

Sta je aan het begin van je carrière en ben je op zoek naar je eerste job? Dan zijn tips die je aan die eerste job kunnen helpen goud waard. We vertellen je alles wat je moet weten over sollicitaties, lonen, verzekeringen enzovoort.

Kind aan het zwembad met een waterpistool – Reis veilig

| OVB Belgium

Eindelijk zon: Tips voor je reisbudget en reisverzekering

Of je nu met de rugzak door Thailand trekt, of lekker aan het zwembad ligt tijdens een all-in-vakantie in Tunesië, een reisverzekering komt altijd en overal van pas. Stel je voor dat je ziek wordt net voor je op reis vertrekt, of je bestolen wordt tijdens je vakantie. Met een goede reisverzekering ben je beschermd voor de financiële gevolgen en kan je zonder zorgen je vakantie plannen en op reis vertrekken.

 Vrouw al werkend thuis vanuit het bed.

| OVB Belgium

De nieuwe werkplek: tips voor productief thuiswerk

Een zonnig terras, een comfortabele zetel of een perfect tot in de details uitgerust bureau: telewerk kan op heel wat verschillende manieren. Werk wordt zo steeds flexibeler en voor veel gezinnen biedt telewerk de mogelijkheid om hun privéleven makkelijker te combineren met hun baan. Ontdek hier alles wat je moet weten over thuiswerken.

Studenten in gesprek - Studentenfinanciering

| OVB Belgium

Je studies financieren: zo doe je het

Wil je verder studeren? Nog een master behalen na je bachelor of je specialiseren? Een eerste job of stage kan vaak financieel interessant zijn op korte termijn, maar op lange termijn biedt verder studeren toch betere perspectieven. Studeren kan echter duur zijn. Hoewel universiteiten en hogescholen in België relatief goedkoop zijn in vergelijking met onze buurlanden zijn er toch nog steeds heel wat kosten. In deze blog vind je heel wat tips en mogelijkheden over hoe je je studies kunt bekostigen.

Kandidaat financieel adviseur in een sollicitatiegesprek

| OVB Belgium

5 tips voor het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur of financieel consultant

Mensen adviseren en helpen, nieuwe oplossingen ontwikkelen, zelfstandigheid, het zijn maar enkele redenen waarom werken als een financieel adviseur aantrekkelijk is. Lees hier wat belangrijk is in het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur en hoe je je hierop het best voorbereidt.

Lachende kleuter – Verstandig sparen voor kinderen met een kinderspaarplan

| OVB Belgium

Sparen voor je kind(eren): tips voor een verstandig spaarplan voor je kind(eren)

Als je op vroege leeftijd begint met sparen voor je kinderen, petekinderen of kleinkinderen kan je zelfs met kleine bedragen een aanzienlijke som geld bijeensparen. Maar brengt sparen eigenlijk wel iets op in deze tijden van lage rentes en hoge inflatie?

Jonge vrouw aan tafel met haar smartphone, een notitieboekje en documenten om haar huishoudboekje bij te houden.

| OVB Belgium

Het bijhouden van een huishoudboekje: hoe krijg je een goed overzicht van je financiën?

Er zijn maar weinig mensen die een exact overzicht hebben van hun financiële situatie. Met een huishoudboekje weet je perfect wat je inkomsten en uitgaven zijn en dit zonder veel moeite. Gevorderde kennis van boekhouden of andere ingewikkelde materie is helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om eraan te beginnen en vol te houden.

Kind met spaarvarken en munten – maandelijkse vaste kosten van het gezin

| OVB Belgium

Wat zijn de maandelijkse vaste kosten van een gezin en hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?

Weet jij hoeveel je elke maand uitgeeft? Veel mensen hebben geen overzicht van hun maandelijkse uitgaven en net dit is de basis van een goede financiële planning. De totale uitgaven van een gezin bestaan uit vaste en variabele kosten. Maar wat zijn de vaste kosten? En hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?