Blog OVB

« In onze verschillende artikels combineren we tendensen uit het dagelijkse leven met actuele vragen omtrent de thema’s financiën en pensioenen. »

Lachende student - Beroepsopleiding

| OVB Belgium

Beroepsopleiding of verder studeren: wat past het best bij jou?

Wanneer je na hard werk je middelbaar diploma eindelelijk op zak hebt, wacht je één van de belangrijkste beslissingen van je nog prille leven: wat doe je nu? Vandaag zijn er ontzettend veel mogelijkheden en carrièrepaden waaruit je kan kiezen, maar deze ruime keuze maakt het er niet makkelijker op. Hoe weet je nu welke keuze het best bij jou past? Ga je voor hogere studies aan de universiteit, de hogeschool of kies je voor een beroepsopleiding? Hieronder overlopen we de verschillende voor- en nadelen van elke keuze en geven we je wat tips om je keuze makkelijker te maken.

Vrouw met een armprothese - arbeidsongeschiktheidsverzekering

| OVB Belgium

De arbeidsongeschiktheidsverzekering: hoe bescherm je je inkomen?

Wat doe je als je plots niet meer kan werken? Natuurlijk ben je in België gedeeltelijk beschermd en ontvang je een uitkering van de ziekenkas. Bij zelfstandigen en grote inkomens dekt deze echter slechts een gedeelte van je inkomen. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je jezelf bescherm tegen een te groot inkomensverlies. Hieronder zetten we voor jou op een rijtje wat de arbeidsongeschiktheidsverzekering precies inhoudt en wanneer deze voor jou van toepassing is.

Een gloeilamp brandt en verbruikt elektriciteit - energieverbruik

| OVB Belgium

Stijgende energieprijzen: hoe bespaar je op elektriciteit?

De huidige energiecrisis en de stijgende inflatie in Europa zorgen ervoor dat alle prijzen - en vooral de energieprijzen - aanzienlijk zijn gestegen. Om goed voorbereid de winter in te gaan zijn er een paar dingen die je thuis kan doen. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je heel wat energie bespaart. We zetten hier enkele tips op een rijtje die je thuis kan gebruiken om je energieverbruik gevoelig te verminderen.

Gepensioneerde met lege portefeuille – voorzieningen voor je oude dag

| OVB Belgium

7 fouten bij het pensioenplan: hoe maak je de juiste financiële keuzes?

Heel wat mensen zijn ondertussen al tot de vaststelling gekomen dat hun huidig wettelijk pensioen niet volstaat om zonder zorgen oud te worden. De demografische veranderingen en de vergrijzing in Europa zorgen ervoor dat het huidige systeem niet langer houdbaar is. Zelf voorzien in een aanvullend pensioen wordt dus steeds belangrijker. Let wel op, want je kan al snel fouten maken die een grote invloed hebben op je aanvullend pensioen. Lees hier welke fouten je moet vermijden en hoe je voor jezelf financiële zekerheid opbouwt.

Vader met kind –ouderschapsverlof

| OVB Belgium

Je financiën tijdens je ouderschapsverlof: kinderen en geldzaken

De dag van de geboorte van je kindje komt steeds dichterbij en iedere dag voel je de spanning en de verwachtingen stijgen. Een goede voorbereiding zorgt voor heel wat minder zorgen. Eén belangrijk onderwerp waar je zeker over moet nadenken is je financiële planning. Maar aan wat moet je allemaal denken? Wat doe je het best en wat net niet? Hoelang kan je ouderschapsverlof nemen? Overweeg je om deeltijds te gaan werken? Lees hier alles over de financiële zaken en je inkomen na de geboorte.

Gezellige teamvergadering – je carrière beginnen

| OVB Belgium

De eerste job: waar moet je aan denken bij de start van je carrière?

Sta je aan het begin van je carrière en ben je op zoek naar je eerste job? Dan zijn tips die je aan die eerste job kunnen helpen goud waard. We vertellen je alles wat je moet weten over sollicitaties, lonen, verzekeringen enzovoort.

Kind aan het zwembad met een waterpistool – Reis veilig

| OVB Belgium

Eindelijk zon: Tips voor je reisbudget en reisverzekering

Of je nu met de rugzak door Thailand trekt, of lekker aan het zwembad ligt tijdens een all-in-vakantie in Tunesië, een reisverzekering komt altijd en overal van pas. Stel je voor dat je ziek wordt net voor je op reis vertrekt, of je bestolen wordt tijdens je vakantie. Met een goede reisverzekering ben je beschermd voor de financiële gevolgen en kan je zonder zorgen je vakantie plannen en op reis vertrekken.

 Vrouw al werkend thuis vanuit het bed.

| OVB Belgium

De nieuwe werkplek: tips voor productief thuiswerk

Een zonnig terras, een comfortabele zetel of een perfect tot in de details uitgerust bureau: telewerk kan op heel wat verschillende manieren. Werk wordt zo steeds flexibeler en voor veel gezinnen biedt telewerk de mogelijkheid om hun privéleven makkelijker te combineren met hun baan. Ontdek hier alles wat je moet weten over thuiswerken.

Studenten in gesprek - Studentenfinanciering

| OVB Belgium

Je studies financieren: zo doe je het

Wil je verder studeren? Nog een master behalen na je bachelor of je specialiseren? Een eerste job of stage kan vaak financieel interessant zijn op korte termijn, maar op lange termijn biedt verder studeren toch betere perspectieven. Studeren kan echter duur zijn. Hoewel universiteiten en hogescholen in België relatief goedkoop zijn in vergelijking met onze buurlanden zijn er toch nog steeds heel wat kosten. In deze blog vind je heel wat tips en mogelijkheden over hoe je je studies kunt bekostigen.