Backpacking: hoe bereid je je voor?

|

Jonge vrouw op een scooter - backpacking in het buitenland
De belangrijkste feiten over backpacken

Leestijd: ca. 6 minuten

  • Een goede backpacking trip start met een goede voorbereiding.
  • Populaire reisbestemmingen zijn Azië en het Amerikaanse continent. Rondtrekken door Europa is een duurzaam alternatief.
  • Met enkele eenvoudige tips en tricks spaar je al heel wat geld uit, zowel voor als tijdens je trip.
  • Veiligheid gaat boven alles. Zorg er dus voor dat je ook in het buitenland goed verzekerd bent.

Met een rugzak op de wereld rondtrekken is een droom van vele jongeren. Al backpackend nieuwe plekken, landen en culturen ontdekken is een geweldige ervaring. Je ervaart een gevoel van vrijheid dat moeilijk te bereiken valt met andere avonturen. Zo’n ervaring moet je wel goed voorbereiden als je niet wilt dat je trip in het water valt door vermijdbare, vaak financiële, tegenvallers. Lees verder en ontdek hoe je je trip kunt betalen en welke andere voorbereidingen je best op voorhand treft.

Vandaag vind je duizend en een mogelijkheden om te gaan backpacken: georganiseerde reizen, groepsreizen, soloreizen met een flexibele einddatum, de keuze is zo goed als onbeperkt. Bij backpacking draait alles rond één ding: het ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. En het is relatief goedkoop. Een goede voorbereiding is belangrijk. Je wilt niet plotseling zonder geld zitten in het midden van de Thaise jungle. Denk dus goed na voor je vertrekt over het juiste moment en het nodige budget. Laten we beginnen met het eerste. Wat is het juiste moment?

Zorg dat je genoeg tijd hebt

Natuurlijk is een backpacking trip van twee, drie weken ook al de moeite. Maar als je langer weg wilt zijn dan enkele weken, plan je dit beter goed op voorhand. Backpacking is zo populair bij jongeren omdat het veel makkelijker is om je vrij te maken als je jong bent. Profiteer er dus van! Drie momenten springen er volgens ons tussenuit.

Het “gap year” of tussenjaar

Ga er een jaartje tussenuit. Weet je niet wat te doen na de middelbare school? Ben je net afgestudeerd aan de universiteit of hogeschool en nog niet klaar voor die eerste job? Of wil je gewoon de wereld ontdekken voor je de volgende stap zet in je leven? Een tussenjaar is ideaal voor langere trips.

De zomervakantie

Als je geen tweede zit hebt, heb je in principe een zomervakantie van een goeie 2 tot 3 maanden. Meer dan genoeg tijd voor een backpacking trip. 

Loopbaanonderbreking

Werk je al? Ook dan is het mogelijk om voor een langere tijd te gaan backpacken. Veel bedrijven bieden tegenwoordig de optie van een loopbaanonderbreking. Afhankelijk van je contract komt dit in de meeste gevallen overeen met een onbetaalde vakantie waarbij je wel je contract behoudt.

De populairste landen voor backpackers

Heb je beslist hoelang je op reis gaat? Dan kan je beginnen zoeken naar de juiste bestemming. De keuze van backpackinglanden is ontzettend groot. Wil je op reis naar één land, een heel continent, of waarom geen wereldreis? De keuze hangt natuurlijk af van je beschikbare tijd en budget, maar hier zijn enkele landen die heel populair zijn bij backpackers:

  • In Azië: Thailand, Cambodja, Vietnam, Laos en Indonesië
  • In Oceanië: Australië en Nieuw-Zeeland
  • In Amerika: VS, Canada, Costa Rica, Guatemala, Peru en Bolivia
  • In Europa: Spanje, Italië, Slovenië en Kroatië

Zuidoost-Aziatische landen zijn heel geschikt voor de eerste backpackingervaring. Ze zijn niet alleen goedkoop maar hebben ook de ideale infrastructuur voor backpackers.

Ook Europa is een populaire reisbestemming. Je vermijdt een lange en dure vliegreis en je hebt duurzame alternatieven zoals trein en bus.

Hoe financieer je een backpacking reis?

Of je nu 4 weken door Oost-Europa trekt of van plan bent in 6 maanden zo veel mogelijk van de wereld te zien, geld heb je sowieso nodig. Je moet zowel je reis als je leven daar bekostigen. Backpackreizen moeten goedkoop zijn. Om je tijd en budget goed te benutten is een goede voorbereiding en planning cruciaal. Voor je vertrekt moet je goed weten wat je budget is. Maar hoe doe je dat?

Bepaal je budget

Verdeel je kosten in verschillende categorieën zoals eenmalige kosten, bv. vluchten en speciale activiteiten, en dagelijkse kosten, bv. je gemiddelde kosten voor verblijf, transport, eten en drinken. Als je je dagelijkse kosten vermenigvuldigt met het aantal dagen en daarbij de vaste kosten optelt kom je min of meer aan je budget.

 
Vrouw geniet van het uitzicht tijdens trektocht - Backpacking

Onze tip: tel ongeveer 10 tot 15 percent op bij je dagelijkse kosten. Zo heb je een buffer en ben je beter voorbereid op onverwacht hoge kosten.

Enkele eenvoudige tips om geld te sparen

Je hebt je reisbudget berekend en wil wat geld sparen voor je backpacking trip. Met onze tips kan je geld sparen voor en zelfs tijdens je reis. Als je een paar maanden voor je op reis vertrekt begint, zet je al makkelijk een aardige som opzij.

Onze eerste tip om geld te besparen is het bijhouden van een huishoudboekje. Met een huishoudboekje houd je al je maandelijkse uitgaven en je inkomen bij. Op deze manier heb je niet alleen een goed overzicht van je financiën, je ziet ook makkelijk waar je eventueel op kunt besparen. Je herkent sneller onnodige uitgaven zoals je dagelijkse koffie op de hoek van de straat of ongebruikte abonnementen zodat je ze makkelijker kunt vermijden. Deze kleine aanpassingen lopen snel op en zo bespaar je al snel heel wat geld.

Als je buiten het seizoen reist, vind je goedkopere vluchten en verblijf. Als je veel tijd hebt, reis dan over land. Vooral in Zuid-Amerika en Azië is reizen met de bus of trein veel goedkoper dan met het vliegtuig. Je doet er wel wat langer over maar het is veel goedkoper en veel avontuurlijker.

Je reisbudget aanvullen

Je kan je reisbudget niet alleen aanvullen voor je reis maar ook tijdens. Hoe doe je dat? Work and travel is een goede optie. Wat is dat? Wel, je werkt terwijl je reist. Je reist van één job naar de andere en leert zo nieuwe plekken kennen terwijl je werkt. Veel landen bieden speciale visumprogramma’s aan die het makkelijker maken om te werken terwijl je reist. Denk er ook aan om je kamer of appartement onder te verhuren terwijl je rondreist. Op deze manier heb je een vaste kost minder en heb je wat meer financiële vrijheid. Zorg wel dat je toestemming hebt van je huisbaas.

Vrouw in een boot – Reizen in het buitenland

De juiste voorbereiding

Zorg dat je goed controleert welke reisdocumenten je nodig hebt en doe dit ruim op voorhand. Als je reist binnen Europa is een identiteitskaart voldoende maar als je verder wilt reizen heb je een geldig internationaal paspoort of reispas nodig. Vraag dit op tijd aan als je dit nog niet hebt. Afhankelijk van je gemeente duurt de procedure tussen de 2 en 3 weken. Voor sommige landen heb je ook een visum nodig. De lengte van de procedure hangt af van land tot land dus begin hier op tijd mee.

De juiste reisverzekering

Of je nu op reis bent in Europa of aan de andere kant van de wereld, er kan jammer genoeg altijd iets misgaan. Daarom is het belangrijk om goed verzekerd te zijn.

1. De zorgverzekering in het buitenland

Normaal gezien ben je via de mutualiteit wereldwijd verzekerd voor alle zorg. Kijk wel eens na op voorhand wat er precies gedekt wordt en voor hoelang. Het is mogelijk dat je voor reizen langer dan 3 maanden een aanvullende internationale ziekteverzekering moet afsluiten. Bekijk de website van je zorgverzekering of ga even langs voor wat extra informatie. Als je een extra zorgverzekering afsluit bij een private partner, kijk je best goed of je niet te veel betaalt voor diensten die je helemaal niet nodig hebt of waarvoor je al verzekerd bent.

Voor kortere reizen in Europa is je Belgische zorgverzekering voldoende.

2. De familiale verzekering

De meeste familiale verzekeringen en aansprakelijkheidsverzekeringen afgesloten in België dekken je zowel binnen als buiten Europa. Op deze manier ben je beschermd tegen de financiële gevolgen van blessures, materiële schade of financieel verlies in het buitenland. Als je onderweg bv. een dure camera kapot maakt, kunnen de kosten snel oplopen. Een wereldwijde reisverzekering waarbij zulke zaken zijn inbegrepen is heel handig op langere reizen en beschermen je tegen onverwachte financiële tegenvallers. Kijk je huidige verzekering goed na en vul eventueel aan met extra’s die je denkt nodig te hebben.

3. De bagageverzekering

In vergelijking met de meeste verzekeringen lijkt de bagageverzekering niet de belangrijkste maar ze komt zeker van pas. Zeker als je duurdere spullen, zoals een smartphone of camera hebt. Bekijk wel goed wat je verzekering dekt want niet alle schade wordt gedekt.

De juiste kredietkaart

Bij ons heb je het niet vaak nodig en ook in Europa kan je vaak zonder. Toch is het goed om een kredietkaart te hebben. Onze bankkaarten werken niet overal en je wilt niet de hele tijd met een berg geld op zak rondlopen. Met een kredietkaart haal je makkelijk geld af in het buitenland in de lokale munteenheid, boek je overal vluchten en hotelkamers en betaal je zonder cash. In een noodgeval heb je ook steeds krediet als je onverwacht hoge bedragen moet betalen.

Veel kredietkaarten bieden ook reisverzekeringen aan. De voorwaarden en verzekerde sommen kunnen wel variëren dus let goed op de kleine lettertjes wanneer je een kredietkaart aanvraagt. Breng ook je bank op de hoogte als je naar het buitenland gaat, zo vermijd je onaangename verrassingen.

Lees het ook:

Lachende student - Beroepsopleiding

| OVB Belgium

Beroepsopleiding of verder studeren: wat past het best bij jou?

Wanneer je na hard werk je middelbaar diploma eindelelijk op zak hebt, wacht je één van de belangrijkste beslissingen van je nog prille leven: wat doe je nu? Vandaag zijn er ontzettend veel mogelijkheden en carrièrepaden waaruit je kan kiezen, maar deze ruime keuze maakt het er niet makkelijker op. Hoe weet je nu welke keuze het best bij jou past? Ga je voor hogere studies aan de universiteit, de hogeschool of kies je voor een beroepsopleiding? Hieronder overlopen we de verschillende voor- en nadelen van elke keuze en geven we je wat tips om je keuze makkelijker te maken.

Kind aan het zwembad met een waterpistool – Reis veilig

| OVB Belgium

Eindelijk zon: Tips voor je reisbudget en reisverzekering

Of je nu met de rugzak door Thailand trekt, of lekker aan het zwembad ligt tijdens een all-in-vakantie in Tunesië, een reisverzekering komt altijd en overal van pas. Stel je voor dat je ziek wordt net voor je op reis vertrekt, of je bestolen wordt tijdens je vakantie. Met een goede reisverzekering ben je beschermd voor de financiële gevolgen en kan je zonder zorgen je vakantie plannen en op reis vertrekken.