Wat zijn de maandelijkse vaste kosten van een gezin en hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?

|

Kind met spaarvarken en munten – maandelijkse vaste kosten van het gezin
De belangrijkste feiten over de maandelijkse vaste uitgaven van het gezin

Leestijd: ca. 4 minuten

  • Als je een goed overzicht van je financiën wilt, is het belangrijk dat je weet wat de vaste kosten van je gezin zijn.
  • Vaste kosten zijn alle uitgaven die op regelmatige basis moeten worden betaald, zoals bijvoorbeeld de maandelijkse kosten van gas, elektriciteit en water.
  • Variabele kosten zijn bijvoorbeeld bezoekjes aan de cinema of restaurants, andere vrijetijdsbesteding en winkelen.
  • Hoeveel je aan je levensonderhoud moet besteden hangt af van je maandelijks inkomen. De 50-30-20 regel kan je helpen bij het bepalen van je maandelijkse uitgaven en hoe je je maandelijks budget kunt verdelen over alle kosten.
  • Pas wanneer je een overzicht hebt van al je kosten kan je inschatten waar je eventueel geld kunt besparen.

Weet jij hoeveel je elke maand uitgeeft? Veel mensen hebben geen overzicht van hun maandelijkse uitgaven en net dit is de basis van een goede financiële planning. De totale uitgaven van een gezin bestaan uit vaste en variabele kosten. Maar wat zijn de vaste kosten? En hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?

Het juiste evenwicht vinden tussen je inkomen en uitgaven is niet altijd eenvoudig. De eerste stap is het grondig bekijken van je uitgaven en het bepalen van je maandelijkse kosten. Eens je dit allemaal hebt doorgenomen is het makkelijker om te bepalen waar je eventueel geld kunt besparen. Vooral de vaste kosten zijn hier van belang.

Wat zijn de vaste kosten van het gezin?

Vaste kosten zijn uitgaven die op regelmatige tijdstippen terugkeren en zijn min of meer constante bedragen. Levensonderhoudskosten zoals huur en elektriciteit zijn typische voorbeelden van vaste kosten. Deze rekeningen moet je op regelmatige basis, meestal maandelijks, betalen en zijn zekere, relatief uniforme kosten. Hoe hoger je vaste kosten zijn, hoe minder flexibel je kan zijn wat betreft je andere uitgaven.

Sommige vaste kosten zijn maandelijks, andere driemaandelijks of jaarlijks. Verzekeringen bijvoorbeeld worden meestal jaarlijks afgerekend.

Variabele kosten daarentegen variëren van maand tot maand. Hier heb je dan ook, in tegenstelling tot vaste kosten, de mogelijkheid om te besparen. Variabele kosten zijn onder andere uitgaven aan je vrijetijdsbesteding of bij het winkelen.

De belangrijkste vaste kosten:

  • Huur
  • Hypotheek
  • Water
  • Elektriciteit
  • Gas
  • Verzekeringen
  • Belastingen
  • Leasingkosten
  • Abonnementen van het openbaar vervoer
  • Krant- of tijdschriftabonnementen
  • Kabel
  • Internet
  • Telefoonabonnement
  • Streamingabonnementen of betaaltelevisie
  • Lidmaatschap clubs
  • Kinderopvang
  • … en andere

De vaste en variabele kosten verschillen natuurlijk van gezin tot gezin. Hierbij speelt het beschikbare maandelijkse budget een grote rol. Om te bepalen hoeveel je best aan elke uitgavepost uitgeeft, bestaan er enkele richtlijnen die helpen je te oriënteren.

Een voorbeeld van de maandelijkse vaste kosten

Eens je je vaste kosten hebt berekend en deze met je maandelijkse inkomen hebt vergeleken, zul je zien waar je mogelijks moet ingrijpen. De volgende vuistregels kunnen je hierbij helpen:

De vaste kosten mogen niet meer dan 50% van je nettoloon bedragen.

Als je jezelf maximale financiële flexibiliteit wilt gunnen, moet je je maandelijkse vaste kosten zo laag mogelijk houden. De algemene richtlijn zegt dat je vaste kosten per maand nooit meer dan 50 procent van je nettoloon mogen bedragen.

30 tot 40 procent zou zelf beter zijn maar of dit haalbaar is, hangt af van je loon, je woonplaats, je huurprijs en onderhoudskosten.

Besteed niet meer dan één derde van je nettoloon aan je huur.

Je huur, meestal het grootste onderdeel van je vaste kosten, zou niet meer dan één derde van je nettoloon mogen bedragen. Elektriciteit, gas en water inbegrepen!

Als je meer betaalt, denk dan twee keer na over je woonsituatie en overweeg een verhuis. Verhuizen is niet altijd makkelijk, zeker niet in grote steden en populaire buurten, maar kan een groot verschil maken in je vaste kosten en maandelijks budget.

Zet de verwarming lager

Pensioensparen hangt af van je leeftijd.

In heel Europa is armoede op latere leeftijd een belangrijk terugkerend thema. Het wettelijk pensioen is in vele landen ontoereikend om de gewenste levenstandaard op oudere leeftijd te kunnen behouden. Juist daarom neem je ook best je pensioenvoorziening op in je vaste kosten.

Hoe ouder je bent, hoe hoger het procentage van je nettoloon dat je best aan je pensioenvoorziening wijdt. Sta je aan het begin van je loopbaan dan is 4 tot 6% voldoende, voor 30-jarigen wordt 5 tot 8% aangeraden en vanaf 40 jaar 7 tot 10%.

Vader en dochter rekenen met een telraam

Leg een buffer aan!

Zorg dat je bent voorbereid op kleine en grote financiële tegenslagen en houd steeds wat geld opzij. Wij raden aan om drie netto maandsalarissen bij elkaar te sparen en opzij te houden voor eventuele tegenslagen.

Op deze manier heb je nog steeds financiële flexibiliteit als er onverwachte kosten voorvallen en hoef je niet besparen op de dingen die je leuk vindt.

De 50-30-20 regel in het kort.

De vele cijfers en regeltjes zorgen er al snel voor dat het allemaal ingewikkeld lijkt, maar dat is het zeker niet. De 50-30-20 regel is een goede manier om je budget te verdelen.

De regel zegt het volgende: 50 procent van je budget gaat naar vaste kosten, 30 procent naar ontspanning en 20 procent leg je opzij voor later. Op deze manier bereken je makkelijk wat je elke maand kan uitgeven.

Kort samengevat verdeel je je uitgaven op de volgende manier:

  • 50 procent voor je vaste kosten, inclusief levensonderhoud en vaste uitgaven. Hieronder valt ook huur. Zorg ervoor dat deze niet te hoog is in verhouding met alle andere vaste lasten. Een te hoge huur is nefast voor je financiële flexibiliteit.
  • 30 procent voor je vrijetijdsbesteding, consumptie-uitgaven en alle uitgaven die te maken hebben met ontspanning.
  • 20 procent om te sparen en leningen af te betalen. Bouw eerst de besproken reserve op van drie nettolonen en denk dan na over de toekomst. Je kan bijvoorbeeld investeren in een eigen woning, een langetermijnspaarplan of een privé-verzekeringsfonds.

Als je uitgaat van een nettoloon van 1500 euro, dan zouden je vaste kosten maandelijks maximum 750 euro mogen bedragen, waaronder maximum 500 euro aan huur. 450 euro gaat naar ontspanning en variabele kosten en tenslotte blijft er nog 300 euro over om te sparen of te investeren in een pensioenplan.

Wil je je vaste kosten eens onder de loep nemen en berekenen hoeveel je mogelijk opzij zou kunnen zetten? Neem dan contact op met een financieel adviseur. Samen gaan jullie stap voor stap door je uitgaven en levensonderhoudskosten en analyseer je op welke kosten je kan besparen.

Wil je je financiën op orde krijgen?

Samen met je financieel adviseur bereken je je vaste en variabele kosten en bekijk je waar je geld kunt besparen.

Lees het ook:

Vrouw met een armprothese - arbeidsongeschiktheidsverzekering

| OVB Belgium

De arbeidsongeschiktheidsverzekering: hoe bescherm je je inkomen?

Wat doe je als je plots niet meer kan werken? Natuurlijk ben je in België gedeeltelijk beschermd en ontvang je een uitkering van de ziekenkas. Bij zelfstandigen en grote inkomens dekt deze echter slechts een gedeelte van je inkomen. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je jezelf bescherm tegen een te groot inkomensverlies. Hieronder zetten we voor jou op een rijtje wat de arbeidsongeschiktheidsverzekering precies inhoudt en wanneer deze voor jou van toepassing is.

Een gloeilamp brandt en verbruikt elektriciteit - energieverbruik

| OVB Belgium

Stijgende energieprijzen: hoe bespaar je op elektriciteit?

De huidige energiecrisis en de stijgende inflatie in Europa zorgen ervoor dat alle prijzen - en vooral de energieprijzen - aanzienlijk zijn gestegen. Om goed voorbereid de winter in te gaan zijn er een paar dingen die je thuis kan doen. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je heel wat energie bespaart. We zetten hier enkele tips op een rijtje die je thuis kan gebruiken om je energieverbruik gevoelig te verminderen.