Het bijhouden van een huishoudboekje: hoe krijg je een goed overzicht van je financiën?

|

Jonge vrouw aan tafel met haar smartphone, een notitieboekje en documenten om haar huishoudboekje bij te houden.
De belangrijkste feiten over het bijhouden van een huishoudboekje:

Leestijd: ca. 5 minuten

  • Een huishoudboekje geeft je een overzicht van je inkomsten en maandelijkse uitgaven. Op deze manier zie je eenvoudig welke kosten je maakt en hoeveel je iedere maand opzij kan zetten.
  • Je kan je financiële overzicht op papier maken, maar ook op de computer of via een app. Met een digitaal huishoudboekje, zoals een Excel-spreadsheet, ben je iets flexibeler en heb je het voordeel dat alles automatisch wordt berekend.
  • Je houdt je maandelijks inkomen, vaste kosten en andere kosten bij en je spaart of investeert wat er op het einde van de maand over is.
  • Het belangrijkste is continuïteit! Een paar weken een huishoudboekje bijhouden is niet voldoende om een goed overzicht te krijgen. Zorg dat je een routine ontwikkelt waarbij je het huishoudboekje op regelmatige tijdstippen bijwerkt. Op deze manier is het makkelijker om deze nieuwe gewoonte levenslang vol te houden en zal je er sneller de vruchten van plukken.

Er zijn maar weinig mensen die een exact overzicht hebben van hun financiële situatie. Met een huishoudboekje weet je perfect wat je inkomsten en uitgaven zijn en dit zonder veel moeite. Gevorderde kennis van boekhouden of andere ingewikkelde materie is helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om eraan te beginnen en vol te houden.

Hoe goed ken jij je financiële situatie? De meeste mensen hebben wel een vaag idee over hun uitgaven en dan vooral over hun vaste kosten zoals huur, telefoon- en fitnessabonnement. Zodra het echter gaat over consumptieuitgaven, boodschappen en andere variabele kosten, hebben de meesten geen flauw idee meer hoeveel ze uitgeven. Daarom is het zinvol om op regelmatige basis je financiën bij te houden in een huishoudboekje.

Wat is een huishoudboekje?

Een huishoudboekje is een overzicht van al je inkomsten en uitgaven. Als je je financiën voor een langere periode nauwkeurig bijhoudt, zie je makkelijk waaraan je het meeste geld uitgeeft, hoeveel je overhoudt op het einde van elke maand en waarop je eventueel kan besparen.

Dit heeft tal van voordelen: eerst en vooral krijg je zo een beter zicht op je financiën. Op deze manier ga je verstandiger om met je geld en denk je eerst twee keer na over die volgende impulsieve aankoop.

Daarnaast ontdek je met een financieel overzicht waar je eventueel op kunt besparen. Van zodra je weet hoeveel je uitgeeft en aan wat, kan je gaan nadenken over hoe je verschillende kosten kunt verminderen.

Vooralals jeietsspecifiek in gedachte hebt waarvoor je wilt sparen komt dit goed van pas. Of het nu gaat om een grote aankoop, je volgende reis of om wat geld opzij te zetten, met een up-to-date huishoudboekje weet je perfect hoeveel geld je iedere maand opzij kan zetten. Afhankelijk van je spaardoel kan je het geld opzij zetten of het verstandig beleggen.

Hoe houd je een huishoudboekje bij?

Je kan een huishoudhoekje bijhouden op papier, op de computer of via een app. Wat je verkiest is persoonlijk, het eindresultaat is steeds hetzelfde.

Als je gaat voor pen en papier kan je een simpel notitieboekje of schriftje gebruiken om je financiële tabellen bij te houden.

Als je op de computer wilt werken, raden we je aan om een Excel-spreadsheet met meerdere tabbladen te gebruiken. Een digitaal huishoudboekje in Excel heeft heel wat voordelen zoals automatische berekeningen, diagrammen, tabellen en is heel flexibel.

Op het internet vind je ook kant-en-klare apps en programma’s die heel wat mogelijkheden bieden, zoals automatische functies die al dan niet gelinkt zijn aan een account. Houd er wel rekening mee dat niet alle digitale huishoudboekjes gratis zijn en heel wat advertenties kunnen bevatten. Het verdienmodel van deze apps draait meestal rond advertenties en/of in-app-aankopen.

Jonge vrouw met een huishoudboekje op een tablet

Een huishoudboekje bijhouden: stap voor stap uitgelegd

Eens je beslist hebt welke methode je gaat gebruiken, kan je beginnen. Verzamel eerst al je belangrijke documenten zoals contracten en rekeninguittreksels.

Vervolgens maak je de volgende, vrij eenvoudige, berekening:

Inkomsten - vaste uitgaven (vaste kosten) - variabele uitgaven = restbedrag

Volg met de volgende stappen:

  1. Begin met het opschrijven van jeinkomsten. In het algemeen komt dit neer op je loon, maar denk ook aan eventuele sociale voordelen, zoals kinderbijslag of interesten. Vul hier alleen je regelmatige inkomsten in! Eenmalige inkomsten zoals vakantiegeld, bonussen of contante geschenken, vul je in bij de maand waarin je deze hebt gekregen
  2. In de volgende stap verzamel je je regelmatige uitgaven: je maandelijkse vaste kosten. Denk hierbij aan de huur, rekeningen van elektriciteit, verwarming en telefoon, verzekeringen en andere abonnementen. Verdeel kosten die maar één of twee keer per jaar voorkomen over alle maanden. Meer informatie en tips over de maandelijkse, vaste kosten vind je in dit artikel.
  3. Het verschil tussen je vaste inkomsten (stap 1) en regelmatige uitgaven (stap 2) is het bedrag dat je over hebt voor andere uitgaven. Dit is jouw beschikbare budget dat je iedere maand kunt uitgeven zonder in het rood te gaan.
  4. Je variabele uitgaven worden van je budget afgetrokken. Aangezien dit iedere maand anders zal zijn, is het belangrijk om dit voor een langere periode bij te houden. Op langere termijn zal je een beter zicht krijgen op hoeveel je uitgeeft. Je kan ook verschillende categorieën aanmaken zoals boodschappen, schoonheidsproducten, kleding, huisdieren of vrije tijd. Met behulp van je kastickets en bankuittreksels kan je iedere uitgave toewijzen aan de juiste categorie.
  5. Op het einde van de maand zie je onmiddellijk of er geld over is en hoeveel precies. Je trekt gewoon de variabele kosten van die maand af van het beschikbare budget en de uitkomst is hoeveel geld je overhoudt. Dit restbedrag kan je sparen, beleggen of investeren in je pensioenplan.
  6. Op het einde van het jaar maak je de totale balans. Er zijn altijd periodes waarin je meer uitgeeft, bijvoorbeeld aan vakanties of onvoorziene uitgaven. In andere maanden heb je net meer geld over omdat je minder hebt gekocht of misschien een bonus hebt ontvangen.

Hoe kan ik geld sparen?

Het kan altijd eens gebeuren dat je één maand in het rood staat omdat je een grote uitgave had. Het wordt pas problematisch als je je op regelmatige basis in het rood bevindt en nauwelijks kan sparen.

In dit geval is het absoluut noodzakelijk dat je je uitgaven goed onder de loep neemt. Met behulp van de aangemaakte categorieën kan je eenvoudig zien waaraan je het meeste geld uitgeeft en welke overbodige uitgaven je kunt vermijden.

Jong koppel met een laptop

Besparen kan je overal: misschien betaal je te veel voor je verzekering of je telefoonabonnement? Heb je ongebruikte abonnementen of ben je lid van clubs waar je eigenlijk toch nooit naartoe gaat? Het kan ook nooit kwaad om je elektriciteitsleverancier of verzekeringen eens te vergelijken met andere aanbieders. Kijk ook eens naar je boodschappen. Als je te veel uitgeeft aan boodschappen kan het goed zijn om je consumptiegedrag eens te analyseren. Op lange termijn is verantwoord en bewust consumeren niet alleen goed voor je bankrekening maar ook voor jezelf.

De beste tips & tricks voor een goed huishoudboekje

Eens je begonnen bent, is het enige wat je nog nodig hebt een goede dosis discipline. De volgende tips en tricks kunnen je hierbij helpen:

  • Vul je huishoudboekje niet onmiddellijk aan met elke kleine uitgave. Het is beter om je kasticketjes te bewaren en al je uitgaven van een bepaalde periode in één keer te noteren.
  • Het is makkelijker om je huishoudboekje op regelmatige tijdstippen bij te houden: ieder weekend, elke twee weken of één keer in de maand. Stel een herinnering in op je smartphone of noteer het op je kalender zodat je het niet vergeet. Na een tijdje leer je zo een nieuwe gewoonte aan en vergeet je dit niet meer.
  • Als je makkelijker wilt sparen, kan je individuele budgetten vooropzetten. Bepaal bijvoorbeeld een maandelijks budget enkel voor boodschappen en vrije tijd. Eens je dit budget bereikt hebt, weet je dat je de rest van de maand best niet meer uit eten gaat. Op deze manier heb je veel meer controle over hoeveel je kan uitgeven en ben je zeker dat je op het einde van de maand nog geld over hebt.
  • Wil je een groter bedrag bijeen sparen? Heb je geld nodig voor een leuke vakantie of wil je eindelijk die nieuwe auto kopen? Bereken hoeveel geld je nodig hebt en denk na wanneer je deze uitgave wilt maken. Als je het nodige bedrag verdeelt over het aantal maanden weet je onmiddellijk hoeveel je elke maand opzij moet zetten. Geef dit bedrag in als vast reservebedrag bij je overzicht en dan zie je direct hoeveel je nog mag uitgeven in elke categorie en waarop je eventueel moet besparen om het vooropgestelde bedrag bijeen te sparen.

Een huishoudboekje is de ideale manier om een goed financieel overzicht te krijgen, waardoor je onmiddellijk ziet waar je veel geld aan uitgeeft en waar je eventueel kunt besparen. Natuurlijk kan je ook altijd beroep doen op een specialist om je hierbij te helpen.

Breng je financiële zaken in orde!

Een financieel adviseur helpt je bij het verkrijgen van een goed overzicht van je financiële situatie en bekijkt samen met jou hoe je het best kunt sparen.

Lees het ook:

Samenwonend koppel op de zetel

| OVB Belgium

Samenwonen: wat moet je weten?

Samenwonen als koppel is een grote stap. De eerste grote uitdaging is natuurlijk het vinden van die eerste woning, maar het samenwonen zelf is nog spannender. Meubels, decoratie, huishouden, financiën, alles wat te maken heeft met het dagelijkse leven moet duidelijk worden besproken. We hebben het je gemakkelijk gemaakt en hier de belangrijkste punten opgesomd.

Een koppel denkt na over een gezamenlijke rekening

| OVB Belgium

Een gemeenschappelijke rekening: wanneer komt het van pas?

Als koppel deel je veel, vooral als je samenwoont. Geldt dat ook voor je financiën? Is het nuttig om een gemeenschappelijke rekening te openen voor gemeenschappelijke kosten? Waar moet je op letten? We tonen je alle voor- en nadelen en welke alternatieven er bestaan.