Een gemeenschappelijke rekening: wanneer komt het van pas?

|

Een koppel denkt na over een gezamenlijke rekening
De belangrijkste feiten over gemeenschappelijke rekeningen

Leestijd: ca. 5 minuten

  • Met een gemeenschappelijke zichtrekening kunnen koppels of huisgenoten makkelijk hun kosten delen en betalen.
  • Weeg goed de voor- en nadelen tegen elkaar af voor je beslist om een gemeenschappelijke rekening te openen.
  • Het drie-rekeningenmodel is een verstandig alternatief. Elke persoon behoudt zijn eigen rekening naast de gemeenschappelijke rekening.

Als koppel deel je veel, vooral als je samenwoont. Geldt dat ook voor je financiën? Is het nuttig om een gemeenschappelijke rekening te openen voor gemeenschappelijke kosten? Waar moet je op letten? We tonen je alle voor- en nadelen en welke alternatieven er bestaan.

Als je een vrij druk leven hebt, kan dit al gauw leiden tot heel wat stress. Een evenwicht zoeken tussen je werk, familie, vrienden en hobby’s is nu eenmaal niet altijd makkelijk. Er zijn er maar weinig die na zo’n drukke dag nog zin hebben om met hun partner over geld te praten. Maar als je samen de huur en andere vaste kosten moet betalen dan kan je niet anders. Met een gemeenschappelijke rekening heb je een beter overzicht en kan je jezelf heel wat nodeloze discussies besparen.

Wat is een gemeenschappelijke rekening?

Een gemeenschappelijke zichtrekening is een zichtrekening met minstens twee rekeninghouders. Het maakt niet uit of je wettelijk samenwonend bent, getrouwd bent of gewoon samenwoont. Iedereen kan een gemeenschappelijke rekening openen. Alle houders hebben toegang tot de rekening en kunnen geld op de rekening zetten of uitgeven. Gemeenschappelijke kosten zoals huur, elektriciteit, verzekeringen, eten of vakanties worden zo betaald door beiden.

Vrouw en man staan te lachen in de keuken – gezamenlijke rekening

Ben je aan het overwegen om een gemeenschappelijke rekening te openen? Je bent niet de enige. Bijna 80% van de Belgische gezinnen laat zijn loon storten op een gemeenschappelijke rekening. Slechts 7% van de gezinnen heeft geen gemeenschappelijke rekening.

De voor- en nadelen van een gemeenschappelijke rekening

Veel mensen staan niet echt stil bij het openen van een gemeenschappelijke rekening wanneer ze gaan samenwonen. Eén rekening is tenslotte gewoon makkelijker dan twee, nee? Laten we even de voor- en nadelen op een rijtje zetten.

De voordelen zijn, onder andere:

  1. Eenvoudige organisatie: alle gemeenschappelijke kosten gaan van de gemeenschappelijke rekening. Alles apart berekenen, verdelen, controleren, overschrijven, en twijfelen of het wel eerlijk verdeeld is, hoort allemaal tot het verleden.
  2. Gemeenschappelijke verzekeringen: bij een gemeenschappelijke woonst horen ook gemeenschappelijke verzekeringen, zoals de brandverzekering en inboedelverzekering.Met een gemeenschappelijke rekening kan je die makkelijker opvolgen.
  3. Bescherming tegen in het rood gaan: als de houders van de gemeenschappelijke rekening niet getrouwd zijn, moeten alle houders toestemming geven om in het rood te kunnen gaan. Als jullie getrouwd zijn, is dit niet nodig.

De gemeenschappelijke rekening zorgt er niet alleen voor dat je tijd wint, het is ook duidelijker, transparanter en dus eerlijker. Er is echter ook een keerzijde. Bespreek dus ook goed de nadelen voor je een gemeenschappelijke rekening opent.

De belangrijkste nadelen zijn:

1. In het rood gaan: als alle houders akkoord zijn dat je in het rood kan gaan, kan één persoon onder nul gaan maar zijn alle houders verantwoordelijk voor de schulden.

2. Volledige transparantie: alle inkomsten en uitgaven zijn zichtbaar voor iedereen. Je houdt er best rekening mee dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Wederzijds vertrouwen en heldere communicatie staan hierbij centraal.

Koppel in een café – gezamenlijke rekening

3. Problemen in geval van relatiebreuk of scheiding: de gemeenschappelijke rekening is van jullie beiden en jullie kunnen er dus allebei geld afhalen. Houd hier rekening mee in geval van scheiding of relatieproblemen en ga zo snel mogelijk naar de bank of zet het nodige op papier. Eens één van de houders de rekening heeft geplunderd wordt de situatie natuurlijk ingewikkeld.

Hoe organiseer je je gemeenschappelijke financiën?

Na de mogelijkheden van een gemeenschappelijke rekening en de voor- en nadelen is het tijd om eens naar de voorwaarden te kijken. Wat is er voor jullie beiden belangrijk? Ga je voor een gratis of betalende rekening? Een specifieke bank? Een kantoor bij jou in de buurt? Eens je overeenkomt over de belangrijkste punten kan je een gemeenschappelijke rekening openen.

Gevolgen bij het sluiten van de rekening of in geval van overlijden

Als je de rekening wilt sluiten, moeten alle rekeninghouders akkoord gaan met het afsluiten van de rekening en de beëindiging van het contract tekenen. Een uitzondering is als één van de rekeninghouders sterft. In dit geval gaat het deel van de overleden rekeninghouder naar zijn of haar erfgenaam. Het kan gebeuren dat de erfgenaam in dit geval recht heeft op de helft van het geld, zelfs al heeft één persoon meer betaald dan de andere. Zet dus alles op papier, zeker als niet iedereen evenveel bijdraagt. Het is altijd zinvol om op te schrijven op welk deel van de rekening elke rekeninghouder recht heeft.

Het drie-rekeningmodel: de ideale oplossing?

Een gemeenschappelijke rekening is niet geschikt voor elk koppel. Een goed alternatief is het drie-rekeningmodel. Wat bedoelen we hier mee? Naast de gemeenschappelijke zichtrekening heeft iedere rekeninghouder nog een aparte zichtrekening. Gemeenschappelijke kosten worden betaald met de gemeenschappelijke rekening en het inkomen, de eigen pensioenregeling en andere kosten worden geregeld via de individuele zichtrekening.

Hierin kan je flexibel zijn met je partner. Je kan het individueel inkomen gelijk verdelen over de gemeenschappelijke rekening, zelfs al verdient één persoon meer, of het evenredig verdelen. Maakt niet uit wat je beslist, het model is een redelijke en transparante manier om je gemeenschappelijke en je eigen financiën te regelen.

Lees het ook:

Samenwonend koppel op de zetel

| OVB Belgium

Samenwonen: wat moet je weten?

Samenwonen als koppel is een grote stap. De eerste grote uitdaging is natuurlijk het vinden van die eerste woning, maar het samenwonen zelf is nog spannender. Meubels, decoratie, huishouden, financiën, alles wat te maken heeft met het dagelijkse leven moet duidelijk worden besproken. We hebben het je gemakkelijk gemaakt en hier de belangrijkste punten opgesomd.

Jonge vrouw aan tafel met haar smartphone, een notitieboekje en documenten om haar huishoudboekje bij te houden.

| OVB Belgium

Het bijhouden van een huishoudboekje: hoe krijg je een goed overzicht van je financiën?

Er zijn maar weinig mensen die een exact overzicht hebben van hun financiële situatie. Met een huishoudboekje weet je perfect wat je inkomsten en uitgaven zijn en dit zonder veel moeite. Gevorderde kennis van boekhouden of andere ingewikkelde materie is helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om eraan te beginnen en vol te houden.