Veilig de herfst door met een ongevallenverzekering & diefstalpolis: Welke verzekering is zinvol?

|

Jonge vrouw met jas verwarmt zich met een kopje -ongevallenverzekering en inbraakbeveiliging in de winter
De belangrijkste feiten over veiligheid in de herfst

Leestijd: ca. 5 minuten

  • In de herfst is het risico op ongevallen en inbraken merkbaar groter. Daarom is het zinvol om nu al de dekking van je eigen verzekeringen onder de loep te nemen.
  • Vooral slecht weer, bladeren en duisternis veroorzaken vaak ongelukken op straat en trottoirs. Een ongevallenverzekering kan je beschermen tegen de financiële gevolgen.
  • Een specifieke diefstalpolis biedt dekking tegen verlies als gevolg van inbraak. Dit betekent dat je gedekt bent als je kostbaarheden of spullen verliest als gevolg van diefstal.
  • Voorzichtigheid is nog steeds de beste bescherming: voorzichtig gedrag op de weg en het vrijmaken van de trottoirs voor je huis verminderen het risico op ongevallen, en enkele eenvoudige preventiemaatregelen kunnen de kans op inbraken verkleinen.

Het is weer die tijd van het jaar: de dagen worden korter, de temperaturen dalen – de herfst staat voor de deur. Storm, regen en bladeren verhogen het risico op ongevallen en inbrekers hebben het gemakkelijk op donkere avonden. Daarom is het bijzonder belangrijk om de dekking van je verzekering voor de herfst en de winter te controleren en te actualiseren. De ongevallenverzekering speelt hierbij een belangrijke rol.

De herfst is niet alleen de tijd van pompoenen, kastanjes en feestverlichting - het wordt ook steeds vroeger donker, het weer is nogal onaangenaam en vallende bladeren maken wegen en trottoirs glad. Met een beetje voorzichtigheid kom je dit seizoen veiliger door - en als er toch iets gebeurt, doe je er goed aan om de juiste verzekering bij de hand te hebben.

Dit is waarom je de dekking van je verzekering in de herfst moet controleren

Elk jaar gebeuren er miljoenen ongevallen in Europa. De meeste daarvan gebeuren in de donkerdere dagen, d.w.z. in de herfst en de winter, wanneer het weer en de duisternis het zicht bemoeilijken en bladeren, nattigheid en ijs een acuut gevaar voor gladde wegen opleveren.

Of het nu met de auto, de fiets of te voet is: als er iets gebeurt, kunnen de kosten snel oplopen. Dat geldt niet alleen voor de mogelijk langdurige behandeling van letsels en het daarmee gepaard gaande verlies van arbeidsuren, maar ook voor schade aan je eigen of andermans voertuig.

Wie is er dan überhaupt aansprakelijk? Hoe zit het met schadeclaims, schade aan derden of hun eigendom en eventuele gerechtskosten? Het is beter om van tevoren te bedenken of je in dergelijke gevallen gedekt bent.

Overigens: Niet alleen ongevallen vormen een groter probleem in de herfst en de winter, ook het aantal inbraken is het hoogst in de maanden oktober, november en december.

Kijk uit voor bladeren!

Zodra de bladeren aan de bomen verkleuren, staat de herfst voor de deur. De kleurrijke bladeren zien er niet alleen mooi uit, in de tuin dienen ze zelfs als bescherming tegen de kou voor planten en struiken en als schuilplaats voor veel dieren. Onder andere egels, muizen en insecten zoeken een schuilplaats in de kleurrijke hoopjes bladeren.

Het wordt echter gevaarlijk met bladeren op trottoirs, stoepen en straten. Het risico op ongevallen neemt hier toe: natte bladeren worden snel glad en vormen zo een risico voor voetgangers, fietsers en zelfs auto's. Afgevallen bladeren mogen daarom nooit op paden en wegen blijven liggen.

Twee kinderen zitten in herfstbladeren

Wie is aansprakelijk als er iets gebeurt?

Jij als weggebruiker bent in de eerste plaats verantwoordelijk voor je eigen veiligheid. Wel geldt het principe van de goede huisvader die de stoep sneeuwvrij moet maken. Dit geldt voor een particulier, maar ook voor gemeenten, overheden en bedrijven. In de meeste gemeenten is het verplicht om zelf de sneeuw, ijzel of afgevallen bladeren voor je deur te ruimen. Als je je stoep niet vrijmaakt, riskeer je een boete die kan oplopen tot 350 euro!

Je bent dus aansprakelijk als iemand voor jouw deur uitglijdt door sneeuw, ijs of bladeren. Hiervoor komt een aansprakelijkheidsverzekering van pas.

Daarom is het zinvol na te gaan of je verzekerd bent en, als je dat nog niet gedaan hebt, een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Zo heb je een volledige dekking - niet alleen in de donkerdere seizoenen.

Is een ongevallenverzekering zijn geld waard?

Een persoonlijke ongevallenverzekering keert uit als een ongeval blijvende gezondheidsschade en daaraan verbonden financiële kosten tot gevolg heeft.

Overigens: Bijna 80 procent van alle ongevallen gebeurt in de vrije tijd, tijdens het sporten, thuis of in het verkeer. Een persoonlijke ongevallenverzekering is dus niet alleen zinvol voor mensen met een hoog ongevallenrisico of gevaarlijke hobby's.

Of een ongevallenverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering beter geschikt is, moet van geval tot geval worden bekeken. In sommige gevallen kan een combinatie van beide verzekeringen ook zinvol zijn.

Een persoonlijke ongevallenverzekering is zeker zinvol voor mensen met reeds bestaande aandoeningen die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering kunnen afsluiten om zich te beschermen tegen het verlies van hun arbeidsgeschiktheid.

jonge vrouw met paraplu in de herfst

Wat telt als een ongeval?

Voor de ongevallenverzekering is een ongeval elke aantasting van de lichamelijke integriteit die door een geneesheer kan worden vastgesteld en welke veroorzaakt wordt door het plotseling inwerken van een van buiten het organisme van de verzekerde komende, buiten diens wil ontstane oorzaak.

Waar het ongeval plaatsvond, is niet van belang. Dus zowel een skiongeluk tijdens een wintervakantie als een val tijdens het joggen in je vrije tijd of een incident tijdens een barbecue in de tuin zijn gedekt.

Wat dekt de persoonlijke ongevallenverzekering?

Als door gevolg van een ongeval blijvende lichamelijke of geestelijke gebreken optreden, keert de ongevallenverzekering eenmalig uit, de zogenaamde arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Dit is een bepaald percentage van het vooraf bepaalde verzekerde bedrag, afhankelijk van de betreffende handicap en de mate van invaliditeit.

Afhankelijk van het soort invaliditeit kunnen al snel hoge kosten ontstaan, bijvoorbeeld voor de verbouwing naar een drempelloze woning, medische kosten, verzorging of cosmetische ingrepen. Daarom is het belangrijk om een hoog verzekerd bedrag af te spreken.

Voorkomen van ongevallen en rijden

Een goede autoverzekering is niet alleen in de herfst en winter een must! Het risico op ongevallen neemt tijdens deze seizoenen wel enorm toe - en zowel de gezondheids- als de financiële gevolgen van ongevallen op de weg zijn enorm. Wanneer het buiten donker, nat en koud is, is daarom bijzondere voorzichtigheid geboden bij het autorijden.

Ook overstekend wild in de schemering kunnen tot nare ongelukken leiden. Vooral in beboste gebieden moet je daarom langzamer rijden en genoeg afstand houden tot de voorligger. Mocht er toch iets gebeuren, dan dekt je autoverzekering dit normaal gezien.

Jong stel rijdt in auto

De juiste inbraakbeveiliging: welke verzekering keert uit bij inbraak?

In de herfst en winter zijn inbrekers steeds vaker op pad, profiterend van de korte dagen. Vooral balkon- en terrasdeuren, kantelramen en verlaten appartementen nodigen inbrekers uit.

Bij een inbraak dekt je brandverzekering de schade die gemaakt is om in te breken, zoals bijvoorbeeld kapotte deuren of ingegooide ruiten. Een brand- of inboedelverzekering dekken echter niet je gestolen kostbaarheden, meubels en elektronica. Daarvoor neem je best een specifieke diefstalpolis.

Het is verstandig om van tevoren aankoopbewijzen te verzamelen en foto's te maken van de inboedel. Zo kan je aan je verzekeraar bewijzen dat de gestolen spullen daadwerkelijk aanwezig waren in geval van diefstal.

Tips om de donkere dagen veilig door te komen

  • Meer voorzichtigheid in het verkeer is een must, of het nu als voetganger, als autobestuurder of op de fiets is. Voldoende verlichting op de fiets en reflectoren op de kleding zorgen voor de nodige zichtbaarheid. Dit geldt vooral voor kinderen!
  • Lichtgekleurde kleding helpt ook om niet over het hoofd te worden gezien. Schoenen met een goed profiel beschermen tegen uitglijden.
  • Een ongevallenverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering beschermen je financieel als je iets overkomt.
  • Auto, fiets, scooter, enz. moeten vóór de herfst grondig worden gecontroleerd. Winterbanden zijn belangrijk om het risico op slippen te verminderen.
  • Om je financieel te beschermen tegen inbraak, sluit je best een diefstalpolis af. Je kunt het beste foto's van kostbaarheden, meubels en rekeningen bijhouden als bewijs in geval van diefstal.
  • Ramen en deuren moeten altijd gesloten en goed beveiligd zijn. Als je een paar dagen weggaat, moet je huis er niet onbewoond uitzien. Kondig je afwezigheid nooit aan op internet of sociale media! Anders maak je het inbrekers wel erg makkelijk.

Goed humeur in plaats van winterdepressie

Om in de donkere helft van het jaar gezond en fit te blijven, helpt veel beweging, frisse lucht en gezonde voeding met veel vitamine C. Het gebrek aan licht en de korte dagen drukken de stemming en kunnen leiden tot winterdepressies. Preparaten met vitamine D en lichttherapieën kunnen hierbij helpen.

Om het beperkte daglicht optimaal te benutten, is het beter om vaker te wandelen of te fietsen om wat zonlicht binnen te krijgen. Het is bewezen dat sporten in de buitenlucht, zoals joggen, wandelen of hiken, je gemoedstoestand verbetert en je gezondheid bevordert. En als je gestrest bent, is het beter om kleine pauzes te nemen en te genieten van momenten van welzijn die je helpen ontspannen.

 

Twee jonge vrouwen lachen onder een paraplu

Als je nog twijfelt over je verzekeringsdekking en of een diefstalpolis of een persoonlijke ongevallenverzekering voor jou zin heeft, kun je het beste een deskundige raadplegen. Want alleen met de juiste bescherming ben je verzekerd tegen schade die je anders veel geld zou kosten. Een financieel adviseur helpt je graag om de juiste financiële oplossing voor jou te vinden.

Hoe goed ben jij voorbereid op het komende seizoen?

Krijg deskundig advies over ongevallenverzekeringen, inboedelverzekeringen en inbraakbeveiliging.

Lees het ook:

Een koppel denkt na over een gezamenlijke rekening

| OVB Belgium

Een gemeenschappelijke rekening: wanneer komt het van pas?

Als koppel deel je veel, vooral als je samenwoont. Geldt dat ook voor je financiën? Is het nuttig om een gemeenschappelijke rekening te openen voor gemeenschappelijke kosten? Waar moet je op letten? We tonen je alle voor- en nadelen en welke alternatieven er bestaan.

Vrouw met een armprothese - arbeidsongeschiktheidsverzekering

| OVB Belgium

De arbeidsongeschiktheidsverzekering: hoe bescherm je je inkomen?

Wat doe je als je plots niet meer kan werken? Natuurlijk ben je in België gedeeltelijk beschermd en ontvang je een uitkering van de ziekenkas. Bij zelfstandigen en grote inkomens dekt deze echter slechts een gedeelte van je inkomen. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je jezelf bescherm tegen een te groot inkomensverlies. Hieronder zetten we voor jou op een rijtje wat de arbeidsongeschiktheidsverzekering precies inhoudt en wanneer deze voor jou van toepassing is.