Hoe haal je het meeste uit je geld

|

Vrouw in de supermarkt - inflatie
De belangrijkste feiten over inflatie

Leestijd: ca. 4 minuten

  • De inflatie steeg in Oktober 2022 in de eurozone tot 10.6%, het hoogste percentage sinds de start van de euro.
  • Inflatie staat gelijk aan de stijgende prijs van goederen. Geld verliest zijn waarde over tijd waardoor de koopkracht vermindert.
  • Een gebrek aan aanbod en een stijgende vraag bevordert de inflatie. De energiecrisis en de wereldwijde tekorten in de toeleveringsketens dragen bij tot de inflatie.
  • Om jezelf te beschermen tegen inflatie doe je er goed aan om je spaargeld te investeren op de lange termijn.

De prijzen van levensmiddelen en andere goederen zijn de afgelopen maanden voortdurend blijven stijgen. Voor vele gezinnen wordt het steeds moeilijker om op het einde van de maand alle rekeningen en de hoge consumptieprijzen te betalen. Wat zijn de oorzaken van de huidige prijsontwikkelingen en hoe kunnen we ons geld beschermen tegen de dalende koopkracht?

In oktober 2022 bedroeg de inflatie in België maar liefst 13,3%, het hoogste niveau ooit. Ondertussen is de inflatie opnieuw wat gezakt, maar ze blijft nog steeds hoog. In het dagelijkse leven zijn het vooral de consumenten die de prijsstijgingen het sterkst voelen. 

Wat betekent inflatie?

Inflatie betekent dat de prijzen van goederen en diensten stijgen. Geld verliest zijn waarde over tijd. Er is een devaluatie van geld en een vermindering van koopkracht. Na verloop van tijd koop je minder voor hetzelfde geld. Hoe wordt de inflatie berekend? Statbel, een federale overheidsdienst, berekent de inflatie aan de hand van de consumptieprijsindex (CPI). De CPI is een fictief mandje vol basisgoederen en diensten zoals levensmiddelen, kledij, elektriciteit en huur. De prijsverandering in vergelijking met het voorgaande jaar of de voorgaande maand noemen we de inflatie.

Zo stijgt de inflatie

Er zijn verschillende oorzaken, maar deze twee factoren hebben een grote impact op de huidige inflatie: een gebrek aan aanbod en een verhoogde vraag. Een sterk toegenomen vraag naar schaarse goederen en grondstoffen leidt tot een druk op de prijzen. De energiecrisis en de wereldwijde problemen in toeleveringsketens zorgen voor een krap aanbod van belangrijke grondstoffen zoals olie en graan. Op hetzelfde moment stijgen de prijzen omdat er bijzonder veel vraag is naar deze goederen waardoor het algemene prijsniveau blijft stijgen.

Hoe zorgt inflatie voor een vermindering van je koopkracht?

Stijgende prijzen hebben zowel gevolgen voor particulieren als bedrijven. Beiden investeren minder of verminderen hun eigen uitgaven omdat hun koopkracht achteruitgaat. Maar hoe vermindert inflatie precies de koopkracht?

Laten we ervan uitgaan dat je 100 euro hebt en dat je hiermee voor 100 euro levensmiddelen kan kopen. Met een voortdurende inflatie van 10% heeft jouw 100 euro na 1 jaar slechts een koopkracht van 90 euro. Je kan dus niet meer exact hetzelfde kopen dan een jaar geleden. Op lange termijn verliest je spaargeld drastisch zijn waarde tijdens een periode met een hoge inflatie.

Man kijkt angstig naar zijn mobiele telefoon – prijsstijgingen

Prijsontwikkelingen in Europa

Volgens Eurostat was de inflatie in de eurozone 10,6 procent in oktober 2022. Een jaar geleden was dit nog maar 3,4 procent. Het zijn vooral de energieprijzen die stegen, met maar liefst 40 procent, gevolgd door de prijzen van levensmiddelen. Prijsstabiliteitsontwikkelingen zijn vooral interessant voor de Europese Centrale Bank (ECB). Haar belangrijkste taak bestaat erin om de prijzen stabiel te houden en te zorgen voor een consistente inflatie in de eurozone. Inflatie bedraagt het best 2 procent op de middellange termijn. Om dit doel te bereiken heeft de ECB verschillende instrumenten tot haar beschikking, zoals de controle over de rentevoet. Aan de hand van de basisrente kan de ECB de geldhoeveelheid in de eurozone controleren. De ECB kan bijvoorbeeld de inflatie proberen te bestrijden door de basisrente te verhogen.

Hoe kan je jezelf beschermen tegen inflatie?

De maatregelen van de ECB zijn nodig om de huidige inflatie een halt toe te roepen, maar je moet altijd rekening houden met inflatie. Zelfs een voortdurende inflatie van 2 procent heeft een impact op de koopkracht. Hoe kan je je eigen geld beschermen tegen hoge inflatie en hoe kan je je koopkracht intact houden? Hier zijn drie tips:

Een vrouw met een rekening in haar hand – stijgende prijzen

1. Verminder je persoonlijke inflatiecijfer: Het inflatiecijfer wordt opgesteld aan de hand van de prijzen van verschillende goederen. Niet al deze goederen kennen dezelfde prijsstijging. Je kan je persoonlijk inflatiecijfer verminderen door bewust minder uit te geven aan goederen met een hoge prijsstijging, indien mogelijk. Natuurlijk moet je dan wel weten waaraan je maandelijks je geld uitgeeft. Een budgetboek kan je hierbij helpen.

 

2. Laat je spaargeld niet zomaar op de rekening staan: Inflatie tast je geld en dus ook je toekomstige koopkracht aan. Zelfs al zijn de rentevoeten opnieuw aan het stijgen, ze zijn nog steeds een flink pak lager dan de inflatie. Bewaar je geld dus niet op een spaarrekening maar laat je geld werken door verstandig te investeren.

3. Investeer en doe dit voor de lange termijn: Als je belegt in investeringenmet een hoog rendement kan je de inflatie op lange termijn compenseren. In plaats van je geld te parkeren op een spaarrekening kan je bijvoorbeeld beleggen in fondsen met obligaties of aandelen.

Onze tip: Als je vroeg genoeg start met je investeringen, profiteer je op lange termijn van het samengestelde rente-effect en zal je in de toekomst nóg meer overhouden. Dit werkt ook met kleine bedragen. Neem je graag risico of speel je het liever op veilig, voor iedereen is er een passende vorm van beleggen.

Lees het ook:

Een gloeilamp brandt en verbruikt elektriciteit - energieverbruik

| OVB Belgium

Stijgende energieprijzen: hoe bespaar je op elektriciteit?

De huidige energiecrisis en de stijgende inflatie in Europa zorgen ervoor dat alle prijzen - en vooral de energieprijzen - aanzienlijk zijn gestegen. Om goed voorbereid de winter in te gaan zijn er een paar dingen die je thuis kan doen. Enkele eenvoudige maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je heel wat energie bespaart. We zetten hier enkele tips op een rijtje die je thuis kan gebruiken om je energieverbruik gevoelig te verminderen.

Meisje met een hartje en kerstverlichting – Beleggen op de juiste manier

| OVB Belgium

Beleggen op de juiste manier: hoe haal je meer uit je spaargeld?

Kerstmis komt eraan! Voor velen de tijd voor jaarlijkse bonussen, vakantiegeld en envelopjes met geld van oma en opa. Deze extraatjes maken de jaarwisseling nog net iets leuker. Natuurlijk is het verleidelijk om dit extra geld onmiddellijk uit te geven, maar verstandig is het niet. Op lange termijn is het een beter plan om je geld te beleggen en te investeren in je toekomst. Hoe je dat doet, ontdek je hier.