Beleggen op de juiste manier: hoe haal je meer uit je spaargeld?

|

Meisje met een hartje en kerstverlichting – Beleggen op de juiste manier
Enkele belangrijke feiten over verstandig beleggen:

Leestijd: ca. 5 minuten

  • Er zijn verschillende manieren om je geld op een slimme manier te beleggen. In wat je investeert hangt af van jouw individuele situatie.
  • Slim beleggen doe je steeds op lange termijn. Op deze manier heb je meer tijd om een vermogen op te bouwen, rendement te verdienen en heb je minder last van marktschommelingen. Daarom is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen.
  • Als je belang hecht aan een goed rendement is het verstandig om je te verdiepen in beleggingsfondsen. Beleggingsfondsen zijn interessant voor jonge mensen omdat je je geld kan beleggen op lange termijn en omdat beleggingsfondsen door de spreiding over aandelen in verschillende sectoren minder vatbaar zijn voor koersschommelingen en beurscrashes.
  • Beginnen met beleggen kan je doen met kleine bedragen, want op lange termijn kan je zelfs met kleine bedragen een aanzienlijk vermogen opbouwen. Belangrijk hierbij is wel dat je je geïnvesteerde kapitaal diversifieert.

Kerstmis komt eraan! Voor velen de tijd voor jaarlijkse bonussen, vakantiegeld en envelopjes met geld van oma en opa. Deze extraatjes maken de jaarwisseling nog net iets leuker. Natuurlijk is het verleidelijk om dit extra geld onmiddellijk uit te geven, maar verstandig is het niet. Op lange termijn is het een beter plan om je geld te beleggen en te investeren in je toekomst. Hoe je dat doet, ontdek je hier.

Er zijn maar weinig jongeren die op vroege leeftijd al hun eerste stappen zetten in het beleggingswereldje. Bezig zijn met beleggen en financiën lijkt saai en ingewikkeld en je kan de vruchten pas plukken op latere leeftijd. Waarom zou je dan nu al je hoofd breken over de juiste beleggingsstrategie? Of misschien denk je dat je gewoon geen geld hebt om te investeren? Wel, twee keer fout. Slim beleggen is vrij eenvoudig en kan met kleine bedragen. Met enkele eenvoudige stappen kan je nu al beginnen met een vermogen op te bouwen en dit zonder een huizenhoog salaris of professionele kennis over beleggingen.

Waarom is het belangrijk om je geld goed te investeren?

Wat werkte in oma’s tijd is al een tijdje niet meer interessant. Een spaarrekening, zichtrekening of het traditionele spaarpotje zijn al lang geen goede investeringsopties meer. 

Integendeel, als je je geld op traditionele, zogezegd veilige, plekken parkeert, dan loop je het risico dat je geld een deel van zijn waarde verliest. Inflatie zorgt er immers voor dat je steeds minder en minder voor je spaargeld krijgt.  Door de lage rentevoeten kan je op dit moment ook nauwelijks op interest rekenen die dit zou compenseren.

Dat betekent niet dat je nu onmiddellijk moet stoppen met sparen en alles moet uitgeven. Veel mensen geven nodeloos geld uit aan overbodige spullen, maar hiermee doe je jezelf geen plezier op lange termijn. Belangrijker is dat je er financieel goed voorstaat, zowel nu als in de toekomst. Investeren in de eerste helft van je leven werpt op latere leeftijd zijn vruchten af.

Welke soorten beleggingen zijn er?

Afhankelijk van het doel en de termijn van je beleggingen zijn er verschillende manieren om je geld te investeren. Het verschil zit voornamelijk op het vlak van rendement, risico en beleggingstermijn. Laten we de belangrijkste beleggingsopties even op een rijtje zetten.

Zichtrekening en langetermijnsparen

De klassieke opties zoals een zichtrekening of spaarrekening zijn niet geschikt om op lange termijn te sparen, maar ze zijn wel handig om wat reserves bij de hand te hebben.

Volgens financiële experts is een bedrag van twee tot drie netto maandinkomens voldoende om voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven.

Naast de spaarrekening en een reserve voor onvoorziene uitgaven is langetermijnsparen een heel veilige belegging die je kapitaal beschermt. Langetermijnsparen is een door de overheid gestimuleerde vorm van sparen onder bepaalde voorwaarden aan een interessante interestvoet en met fiscale voordelen. Langetermijnsparen betekent wel dat je dit geld niet kunt gebruiken voor andere investeringen of beleggingen tot de vooropgestelde termijn verstreken is. In het geval je het geld dringend nodig hebt, kan je dit opnemen maar verlies je wel het fiscaal voordeel en de interest.

Beleggingsfondsen en andere beleggingen op de beurs

Als je je geld winstgevend wilt beleggen, dan is de beurs één van de beste opties. Beleggingsfondsen zijn een goede manier voor beginners en jongeren om te starten met beleggen.

Op deze manier moet je niet beslissen over individuele aandelen en obligaties, maar vertrouw je je geld toe aan een fondsbeheerder die beslissingen neemt voor alle beleggers in het fonds.

Beleggen in individuele aandelen is minder geschikt als je geen voorkennis hebt. Het risico op waardeverlies bij individuele aandelenisveel groter dan bij een beleggingsfonds waar het risico gespreid is over een ruime waaier aan aandelen en obligaties. Als de prijs van een bepaald aandeel zakt, kunnen andere aandelen of obligaties in het fonds dit verlies compenseren.

Passieve fondsen, zoals bijvoorbeeld ETF’s, zijn gewoonlijk veel goedkoper maar vereisen wel meer persoonlijk initiatief en kennis, aangezien niemand de fondsen voor jou beheert.

Kindje en jonge man sparen geld in een spaarpot

Ook bij beleggingsfondsen is het van belang dat je een langetermijnvisie hebt zodat je fluctuaties op korte termijn kan compenseren. Op lange termijn haal je hier als belegger vaak goede rendementen.

Voorzieningen voor je oude dag en pensioenverzekering

Als je meer zekerheid verkiest en bovendien je eigen pensioen wilt veiligstellen, kan je ook denken aan eenunit-linked pensioensverzekering. Deze verzekering biedt zowel de veiligheid en voorspelbaarheid van een jaarlijkse verzekering als een goed rendement door participatie aan de beurs.

Het belegde geld wordt door de verzekeringsmaatschappij geïnvesteerd in een beleggingsfonds of andere aandelen om een beter rendement te behalen.

Als het contract afloopt, ontvang je een maandelijkse lijfrente op basis van de prestatie van de aandelenmarkt. Hoe beter de marktprestatie, hoe hoger de rente.

Grondstoffen, materiële activa en vastgoed

Je kan ook beleggen in vaste activa zoals kostbare metalen, verzamelobjecten of vastgoed.

Vanwege de relatief hoge kosten en fluctuerende risico’s zijn deze minder aan te raden voor beginners en jongeren.

Goede voornemens (niet enkel) voor het nieuwe jaar

Meer bewegen, gezonder eten en stoppen met roken zijn enkele populaire goede voornemens. Maar wat denk je van financiële zekerheid op latere leeftijd? Elke maand een klein bedrag investeren is niet moeilijk. En hoe vroeger je start, hoe meer je op lange termijn zult sparen. Met de juiste hulp wordt het nóg makkelijker om te beginnen. Het is niet nodig om je dag en nacht te verdiepen in financiële rapporten en beleggingscursussen. Een financieel deskundige kan je helpen bij jouw beslissingen en je uitleggen wat de beste opties zijn.

Nieuwjaarstoost met schuimwijn

Op de juiste manier beleggen: enkele tips

Meestal is het de angst voor het onbekende die overwonnen moet worden. De meeste mensen hebben al gehoord van de pensioenkloof en armoede op later leeftijd en weten maar al te goed dat een extraatje boven op je pensioen een absolute must is.

Velen vinden het financiële onderwerp echter stresserend of ingewikkeld. Bovendien willen vele jongeren helemaal nog niet denken aan hun pensioen.

Toch is een positieve houding ten opzichte van geld en pensioenplanning heel belangrijk. Maak eens een lijstje met je toekomstdoelen en -wensen en denk na over wat je allemaal zou kunnen doen als je meer zekerheid zou hebben over je toekomstig vermogen. Dit zal het alleszins makkelijker maken om positief na te denken over sparen.

Dit is hoe je start met beleggen

Het eerste wat je moet doen is het doel van je beleggingen bepalen. Ben je aan het sparen voor een specifiek doel of aankoop? Is het voor je pensioen? Of wil je je vermogen uitbouwen? Wil je veilig beleggen of durf je wat meer risico te lopen?

Je beleggingshorizon, de termijn van je belegging, is afhankelijk van je doel. Vele vormen van beleggen zijn voornamelijk geschikt voor langetermijninvesteringen.

Het is ook belangrijk om te weten wat voor type van belegger je bent. Hecht je meer waarde aan zekerheid of wil je zo veel mogelijk rendement creëren?

Beleggingen die hoge rendementen beloven, zijn meestal onderhevig aan grotere schommelingen en zijn dus risicovoller dan beleggingen met een lager rendement. Een goede mix van veilige en risicovolle beleggingen is dus aan te raden.

Kleine bijdragen nu maken later een verschil. Je moet geen fortuin investeren om bij te dragen aan je toekomst.

Je financiën eens grondig analyseren kan zeker helpen. Bijna iedereen vindt dan onnodige uitgaven zoals ongebruikte abonnementen, te dure electriciteitsleveranciers of ongunstige verzekeringen waarop makkelijk bespaard kan worden.

Zelfs eenmalige bedragen, zoals kerstcadeautjes, bonussen of erfenissen, kunnen goed en verstandig belegd worden.

Twee jonge vrouwen die informatie op een smartphone uitwisselen

De juiste mix maakt het verschil

Hoe breder je je geld spreidt, hoe beter. We noemen dit diversificatie. Het is belangrijk dat je je geld investeert in verschillende activa om zo het risico op verliezen te verminderen.

In het beste geval kies je voor een mix van veilige, op rendement gerichte korte- en langetermijnopties. De verdeling hangt af van je persoonlijke voorkeur en doelstellingen.

Geen paniek: je hoeft je perfecte beleggingsportefeuille niet in één keer samen te stellen. Begin er gewoon mee! De eerste stap is altijd het moeilijkst, maar zorg er gewoon voor dat je die stap zet.

Gelukkig zijn er experts die je kunnen helpen om de juiste stappen te zetten in de beleggingswereld.

Hulp vinden is niet moeilijk

Als je hebt beslist om je geld te beleggen, ben je al op de juiste weg. Welke belegging het best bij jou past en waar je een redelijk rendement kan halen, kan niet zomaar worden beantwoord.

Daarom is het belangrijk om experts te raadplegen die jou en je situatie in detail zullen analyseren om zo te bekijken welke belegging bij jou past en welke soorten beleggingen voor jou geschikt zijn.

Wil je je geld op de juiste manier beleggen?

Een financieel zal adviseur zal je uitleggen hoe je spaargeld slim kunt investeren op een manier die bij jou en je situatie past.

Lees het ook:

Vrouw in de supermarkt - inflatie

| OVB Belgium

Hoe haal je het meeste uit je geld

De prijzen van levensmiddelen en andere goederen zijn de afgelopen maanden voortdurend blijven stijgen. Voor vele gezinnen wordt het steeds moeilijker om op het einde van de maand alle rekeningen en de hoge consumptieprijzen te betalen. Wat zijn de oorzaken van de huidige prijsontwikkelingen en hoe kunnen we ons geld beschermen tegen de dalende koopkracht?

Gepensioneerde met lege portefeuille – voorzieningen voor je oude dag

| OVB Belgium

7 fouten bij het pensioenplan: hoe maak je de juiste financiële keuzes?

Heel wat mensen zijn ondertussen al tot de vaststelling gekomen dat hun huidig wettelijk pensioen niet volstaat om zonder zorgen oud te worden. De demografische veranderingen en de vergrijzing in Europa zorgen ervoor dat het huidige systeem niet langer houdbaar is. Zelf voorzien in een aanvullend pensioen wordt dus steeds belangrijker. Let wel op, want je kan al snel fouten maken die een grote invloed hebben op je aanvullend pensioen. Lees hier welke fouten je moet vermijden en hoe je voor jezelf financiële zekerheid opbouwt.