De eerste loononderhandeling: handige tips & tricks

|

Sterke vrouw kijkt in de camera – onderhandelen over loonsverhoging
De belangrijkste feiten over loononderhandelingen

Leestijd: ca. 4 minuten

  • In het algemeen vragen mannen vaker een loonsverhoging dan vrouwen. Mannen starten de onderhandelingen ook met meer zelfvertrouwen dan vrouwen.
  • Het juiste tijdstip en een gepaste voorbereiding zijn cruciaal voor een succesvolle onderhandeling.
  • Als je je eigen marktwaarde goed inschat en gebruik maakt van enkele doelgerichte psychologische tips, kan je je gewenste loon makkelijk krijgen.

Je hebt nu al een tijdje die eerste echte job. Alles gaat goed, maar je hebt het gevoel dat je loon wel wat hoger kan. Voordat je aan de onderhandeltafel gaat zitten, denk je best even na. Hoeveel loonsverhoging kan je vragen? Wanneer is het beste moment? Hoe bereid je je voor? Lees hier enkele handige tips & tricks die je kunnen helpen op pad naar het gewenste salaris.

Opslag vragen is niet altijd makkelijk. Vooral bij vrouwen blijkt het een grote uitdaging. Volgens verschillende studies in de Europese Unie gaan vrouwen met minder zelfvertrouwen naar de onderhandelingstafel en stellen ze zich minder hard op. Terwijl gemiddeld 45% van de mannen om een loonsverhoging vraagt, is dit bij vrouwen slechts 35%. Deze “vertrouwenskloof” zorgt ervoor dat vrouwen minder snel het loon krijgen dat ze willen. 

De loononderhandeling: wanneer en hoeveel?

Afhankelijk van de indexering, de sector en hoe lang je al bij het bedrijf werkt kan je een loonsverhoging verwachten van drie tot tien procent. Verander je van job of sector dan loopt dit snel op. Is je profiel zo interessant dat headhunters achter je aan zitten? Dan kan je nog meer verwachten.

Het juiste tijdstip voor je interview is van cruciaal belang. Geschikte momenten zijn het einde van je proefperiode, een contractverandering, en het moment waarop je meer verantwoordelijkheden krijgt. Een promotie binnen het bedrijf is natuurlijk ook een perfect moment. In het algemeen is de  lente  een goede periode voor je eerste loononderhandeling. Tijdens de lente kent het bedrijf zijn doelstellingen voor het jaar en weet je manager hoeveel budget er nog beschikbaar is.

Jonge man glimlacht vol vertrouwen – Je voorbereiden voor loononderhandelingen

Onze tip: vraag niet naar een loonsverhoging maar vraag voor een loonaanpassing. Een aanpassing klinkt veel positiever dan verhoging. Probeer het maar.

Bereken je marktwaarde

Voordat je start met onderhandelen, is het belangrijk je eigen marktwaarde te kennen. Veel werknemers vinden het moeilijk om dit in te schatten, maar dit valt best wel mee. Als je je eigen marktwaarde kent, ga je met veel meer vertrouwen naar die onderhandelingen en kan je meer vragen. Hoe bereken je nu je eigen marktwaarde? Vergelijk eerst het gemiddeld loon op jobwebsites, in jobadvertenties en zoek naar andere bronnen die informatie over het loon vermelden. Met deze indicaties kan je goed inschatten wat het gemiddelde loon voor jouw positie bij verschillende bedrijven is.

Je persoonlijke vaardigheden en carrière zijn belangrijkste argumenten in de onderhandelingen. Factoren zoals je studie, aanvullende opleidingen, professionele ervaringen en persoonlijke successen verhogen je marktwaarde aanzienlijk. 

Hoe bereid je je voor op je loononderhandeling

Met een goede inschatting van je marktwaarde sta je al sterk in je schoenen voor de onderhandelingen, maar dit is niet voldoende. Zorg ervoor dat je een lijstje klaar hebt met argumenten waarom je deze loonsverhoging verdient. Schrijf ook op wat je allemaal voor het bedrijf hebt betekent en wat je er hebt bereikt. Tijdens het interview houd je je beste argumenten voor het laatst. Op deze manier blijven ze langer in het geheugen van je gesprekspartner hangen en laten ze mogelijk een blijvende indruk na.

Zes psychologische trucjes voor je volgende onderhandeling

Naast je overtuigende en betekenisvolle argumenten is ook de manier hoe je opslag vraagt belangrijk. Er bestaan enkele psychologische en retorische trucjes die je kunnen helpen en je kansen verhogen dat je je gewenste loon krijgt.

  • Spreek eerst: als je onmiddellijk zegt hoeveel je wilt, kom je zelfverzekerder over. Het vermelde bedrag zal ook dienen als referentiepunt tijdens het vervolg van het gesprek.
  • Geef een oneven getal: een oneven getal geeft je baas het gevoel dat je goed hebt nagedacht. Noem steeds je gewenste brutoloon.
  • Spreek duidelijk en vol vertrouwen: Vermijd de voorwaardelijke wijs en zwakke werkwoorden zoals “zou kunnen”, “zou hebben” en andere combinaties met zouden. Gebruik duidelijke en expressieve taal.
Zelfverzekerde vrouw – succesvolle loononderhandeling
  • Wees niet bang van ongemakkelijke stiltes: In harde onderhandelingen kan het wel eens voorvallen dat iedereen plots stil is. Laat je niet doen op dat moment maar onderga de stilte even. Dit toont je vastberadenheid en zelfvertrouwen. Maar overdrijf hierin niet!
  • Sta open voor een compromis: Blijf flexibel en kom je leidinggevende tegemoet. Naast het loon kan je gaan voor andere extralegale voordelen zoals een groepsverzekering, hospitalisatieverzekering, of extra opleidingen.
  • Aanvaard nooit het eerste bod: Aanvaard nooit het eerste tegenbod. Waarom? Het zal nooit het beste bod zijn. Gebruik het als uitgangspunt om vanaf daar naar boven te gaan. 

Vermijd deze typische fouten

Natuurlijk zijn er ook enkele dingen die je verkeerd kan doen. Als het je eerste keer is, is de kans groot dat je wat zenuwachtig bent. Wanneer je deze vijf fouten vermijd, wordt je volgende loononderhandeling zeker een succes.

1. Slecht voorbereid

Als je naar je afspraak stapt zonder goede argumenten, zal je het moeilijk hebben om een hoger loon te verantwoorden. Zorg dus voor argumenten die je eis ondersteunen. Goede argumenten zijn je vaardigheden en voorbije prestaties. Noem al je nieuwe verantwoordelijkheden en succesvol afgewerkte projecten om je eis kracht bij te zetten.

2. De verkeerde argumenten

Bij het overwegen of je recht hebt op die loonsverhoging of niet weegt één argument het meest door: wat draag jij bij tot het succes van het bedrijf? Persoonlijke of financiële problemen doen er niet toe bij je onderhandelingen. Som alleen relevante argumenten op!

3. Jezelf onderwaarderen

Het is perfect normaal dat je wat zenuwachtig bent voor je afspraak. Maar let erop dat je jezelf niet onderwaardeerd omdat je onzeker bent. Zorg dat je marktwaarde  goed  kent. Zo heb je meer kans op een hoger loon.

4. Het foute moment kiezen

Timing is alles. Bedrijfsfeesten, een interne crisis, of koffiepauzes zijn geen goede momenten om loonopslag te vragen. Het juiste moment kiezen kan het verschil maken tussen succes of mislukking.

5. Geen specifieke loonverwachting hebben

Zorg dat je weet wat je wil voor je begint te onderhandelen. Als je geen specifiek getal voor ogen hebt, ga je sneller akkoord met wat je leidinggevende je voorstelt en dit blijkt meestal niet te zijn waar je achteraf op gehoopt had. Zorg dus steeds dat je een concreet getal in je gedachten hebt en leg dit eerst op tafel.

Lees het ook:

Vrouw met een armprothese - arbeidsongeschiktheidsverzekering

| OVB Belgium

De arbeidsongeschiktheidsverzekering: hoe bescherm je je inkomen?

Wat doe je als je plots niet meer kan werken? Natuurlijk ben je in België gedeeltelijk beschermd en ontvang je een uitkering van de ziekenkas. Bij zelfstandigen en grote inkomens dekt deze echter slechts een gedeelte van je inkomen. Met de arbeidsongeschiktheidsverzekering kan je jezelf bescherm tegen een te groot inkomensverlies. Hieronder zetten we voor jou op een rijtje wat de arbeidsongeschiktheidsverzekering precies inhoudt en wanneer deze voor jou van toepassing is.

 Vrouw al werkend thuis vanuit het bed.

| OVB Belgium

De nieuwe werkplek: tips voor productief thuiswerk

Een zonnig terras, een comfortabele zetel of een perfect tot in de details uitgerust bureau: telewerk kan op heel wat verschillende manieren. Werk wordt zo steeds flexibeler en voor veel gezinnen biedt telewerk de mogelijkheid om hun privéleven makkelijker te combineren met hun baan. Ontdek hier alles wat je moet weten over thuiswerken.