De eerste job: waar moet je aan denken bij de start van je carrière?

|

Gezellige teamvergadering – je carrière beginnen
De belangrijkste feiten bij de start van je carrière

Leestijd: ca. 6 minuten

  • Jouw persoonlijke vaardigheden zijn hét belangrijkste selectiecriterium bij de HR-afdeling wanneer je solliciteert naar een baan.
  • Stages, studentenjobs en vrijwilligerswerk staan heel goed op je CV.
  • Volgens StepStone ligt het gemiddeld loon voor een starter in België op € 36.600 per jaar.
  • Nu je begint te werken, ben je zelf verantwoordelijk voor je verzekeringen. Je wordt niet meer gedekt door de verzekeringen van je ouders zoals tijdens je studies.

Sta je aan het begin van je carrière en ben je op zoek naar je eerste job? Dan zijn tips die je aan die eerste job kunnen helpen goud waard. We vertellen je alles wat je moet weten over sollicitaties, lonen, verzekeringen enzovoort.

Je hebt eindelijk je studies afgerond en bent klaar voor je eerste stappen in het professionele leven. Al heel je leven ben je je aan het voorbereiden op dit moment, maar die eerste stappen zijn niet altijd makkelijk. In een stage doe je heel wat praktische ervaring op, terwijl een diploma voornamelijk op theoretische kennis is gebaseerd. Soms doe je de eerste praktijkervaring pas op de werkvloer op.

Het belangrijkste bij je sollicitatie

Een carrière is geen rechte lijn! De meeste mensen hebben gaten in hun CV en daar is niets mis mee. Je carrière kan je niet tot in de puntjes plannen want naast talent en prestaties heb je ook wat geluk nodig bij het starten van een succesvolle carrière.

Als je een goede indruk wilt maken bij je potentiële werkgever is het belangrijk dat je goed communiceert over je persoonlijke sterktes. HR-afdelingen kijken niet alleen naar diploma’s maar letten meer en meer op je persoonlijke vaardigheden. In 2019 liet StepStone onderzoeken wat de belangrijkste selectiecriteria waren bij startersjobs. Het bleek dat persoonlijke vaardigheden veruit de belangrijkste selectiecriteria vormden met maar liefst 69 percent. Op de tweede plek stonden sociale vaardigheden en pas daarna stonden professionele ervaring en diploma’s die relevant waren bij het selectieproces.

Je sollicitatie is je eerste contact met jouw potentiële eerste werkgever. Het is dus belangrijk dat dit eerste contact professioneel verloopt. Recruiters hechten heel veel aandacht aan je CV, je persoonlijk visitekaartje. Ook je motivatiebrief is heel belangrijk. Hoewel meer en meer bedrijven enkel een CV vragen, kan je je motivatiebrief gebruiken om je persoonlijkheid en motivatie voor de job in de verf te zetten.

Maak je geen zorgen als je niet onmiddellijk die job te pakken hebt. Volgens een studie van StepStone solliciteert meer dan de helft van de afgestudeerden zonder professionele ervaring bij meer dan 15 bedrijven. De zoektocht naar die eerste job duurt gemiddeld zo’n 7 maanden.

Onze tip: gebruik afwijzingen in je voordeel. Vraag actief naar de redenen van de afwijzing en gebruik deze feedback bij je volgende sollicitatie.

Het sollicitatiegesprek

Hoera! Je hebt de recruiters overtuigd en wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je goed voorbereid naar het gesprek vertrekt. Hoe beter voorbereid, hoe meer kans dat je een goede indruk achterlaat. Zoek wat informatie over het bedrijf op, lees je in over de waarden en visie van het bedrijf en bereid je voor op de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

Recruiters letten op je uitstraling en presentatie. Zorg ervoor dat je persoonlijkheid en verschillende soft skills tijdens het gesprek naar voren komen. Denk bijvoorbeeld aan je teamspirit, je gevoel voor initiatief en verantwoordelijkheid.

Recruiters moeten na het eerste gesprek zicht hebben op je potentieel. Aangezien je weinig werkervaring hebt, zijn de eerste indruk en je persoonlijke uitstraling doorslaggevend voor een eventuele positieve beslissing van de recruiter.

Hoe vind je de juiste job?

Het grote aantal jobs maakt het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. De juiste job kiezen is niet makkelijk. Stel jezelf de volgende vragen voor je op zoek gaat naar die eerste job:

  • Wat heb je voor ogen als je denkt aan je droomjob?
  • Welke onderwerpen en taken boeien je?
  • Wil je onmiddellijk na je studies beginnen werken?
  • Welke praktische ervaring zou je willen opdoen?
  • Welke alternatieve carrièrepaden bestaan er nog?

Als je vastzit of hulp nodig hebt, kan je steeds op zoek gaan naar advies. Er zijn een aantal bedrijven die aan adviesverlening doen en er bestaan ook contactpunten waar je raad kan vragen over de start van je carrière. Vele universiteiten en hoge scholen bieden allerlei mogelijkheden aan om hun studenten te helpen bij hun professionele keuzes. Denk bijvoorbeeld aan coaching voor sollicitatiegesprekken, hulp bij het schrijven van CV’s en motivatiebrieven, jobbeurzen en netwerkevenementen.

Contacteer ook je contacten van je stage(s) of studentenjobs. Misschien kunnen zij je op weg helpen.

Vrouw op het kantoor – De eerste job

Trainingen, stages en andere

Stages, vakantiejobs en vrijwilligerswerk staan heel goed op je CV en openen vaak ook de deuren van een bedrijf.

Weet je nog niet goed wat voor werk je wilt doen? Overweeg dan een stage. Een stage is een goede manier om verschillende sectoren en functies te leren kennen. Op deze manier moet je niet onmiddellijk beslissen over een job en leer je al doende of de sector en de job je liggen of niet. Vele opleidingen integreren verplichte stages in hun programma, maar als dit niet het geval is kan je tijdens of na je studies bedrijven aanschrijven met de vraag tot een stage.

Vakantiejobs zijn een andere goede manier om werkervaring op te doen. Vakantiejobs verhogen je kansen op die eerste job en je doet waardevolle ervaring en contacten op.

Een andere mogelijkheid om werkervaring op te doen is een traineeship. Een traineeprogramma is een instapmogelijkheid waarbij je op verschillende afdelingen van een bedrijf kunt werken. Dit veelzijdig werk geeft je een goed overzicht van je toekomstige baan. Afhankelijk van de sector en het bedrijf duurt een traineeprogramma 6 maanden tot 2 jaar. Traineeships kan je vinden in bijna alle sectoren.

6 tips om het begin van je carrière makkelijker te maken

Geef niet op als je na enkele vruchteloze sollicitaties nog steeds geen job gevonden hebt. Hieronder vind je 6 tips om de zoektocht naar die eerste job makkelijker te maken.  

  1. Maak jezelf zichtbaar: wat geldt voor producten, geldt ook voor carrières. Personal branding is heel belangrijk en helpt bij het uitbouwen van je netwerk.
  2. Blijf bijleren: zelfs al loopt de sollicitatie op niets uit of blijkt die droomjob tegen te vallen, uit het proces zelf kan je heel veel leren.
  3. Stel vragen: als je zelf geen oplossing vindt, vraag dan hulp aan kennissen en collega’s.
  4. Vraag om feedback: vraag steeds wat beter kan want uit je fouten leer je het meest.
  5. Wees aandachtig: toon interesse en let op details. Op deze manier kan je heel wat leren van je nieuwe job.
  6. Bouw je netwerk uit: gebruik je eerste job om je netwerk te versterken. Een goed netwerk komt later zeker van pas.

Wat is het loon als starter?

Je loon is afhankelijk van de industrie en de grootte van het bedrijf. Je zal ook minder verdienen in een trainee-positie dan in een volwaardige jobpositie. Het loon is ook afhankelijk van je takenpakket en verantwoordelijkheden.

Vrouw op een trap – Je carrière starten

Volgens StepStone is het gemiddelde jaarsalaris voor starters 36.600 euro bruto per jaar. Natuurlijk kan je altijd onderhandelen over je salaris als je niet tevreden bent. Wees open over je salaris met je werkgever en wees niet bang om erover te praten.

 

Welke verzekeringen heb je nodig?

Eens je die job hebt gevonden, moet je ook nog enkele andere dingen regelen, waaronder de juiste verzekeringen. Nu je zelf werkt, word je niet meer gedekt door de verzekeringen van je ouders.

De gezondheidszorgverzekering is verplicht voor iedereen die in België werkt en wordt geregeld via de mutualiteit. Laat je mutualiteit weten over de verandering van je statuut en zij brengen alles in orde voor jou. Vele bedrijven bieden hun werknemers ook extra verzekeringen aan. Informeer goed bij je werkgever wat zij aanbiedt en wat je zelf in orde moet brengen.

Naast de algemene gezondheidsverzekering is het ook goed om een familiale verzekering af te sluiten zodat je gedekt bent in geval van ongevallen met derden. De familiale verzekering dekt je aansprakelijkheid zodat jij niet moet opdraaien voor de kosten. Dit geldt voor zowel schade aan personen als aan eigendommen.

Als je alleen gaat wonen kan het ook belangrijk zijn om een goede brandverzekering en inboedelverzekering af te sluiten. Een brandverzekering is in vele gevallen verplicht, de inboedelverzekering niet maar kan wel van pas komen als er schade is aan je elektronische toestellen door een brand of een lek. Vaak kan je hierbij ook een diefstalverzekering bij afsluiten, zo is die dure elektrische fiets ook beschermd.

Op zoek naar je eerste job?

We kijken al uit naar je sollicitatie, zeker nu je al onze tips hebt gelezen.

Lees het ook:

Lachende student - Beroepsopleiding

| OVB Belgium

Beroepsopleiding of verder studeren: wat past het best bij jou?

Wanneer je na hard werk je middelbaar diploma eindelelijk op zak hebt, wacht je één van de belangrijkste beslissingen van je nog prille leven: wat doe je nu? Vandaag zijn er ontzettend veel mogelijkheden en carrièrepaden waaruit je kan kiezen, maar deze ruime keuze maakt het er niet makkelijker op. Hoe weet je nu welke keuze het best bij jou past? Ga je voor hogere studies aan de universiteit, de hogeschool of kies je voor een beroepsopleiding? Hieronder overlopen we de verschillende voor- en nadelen van elke keuze en geven we je wat tips om je keuze makkelijker te maken.

Studenten in gesprek - Studentenfinanciering

| OVB Belgium

Je studies financieren: zo doe je het

Wil je verder studeren? Nog een master behalen na je bachelor of je specialiseren? Een eerste job of stage kan vaak financieel interessant zijn op korte termijn, maar op lange termijn biedt verder studeren toch betere perspectieven. Studeren kan echter duur zijn. Hoewel universiteiten en hogescholen in België relatief goedkoop zijn in vergelijking met onze buurlanden zijn er toch nog steeds heel wat kosten. In deze blog vind je heel wat tips en mogelijkheden over hoe je je studies kunt bekostigen.