Ook hulpverleners hebben af en toe steun nodig

Karoline Kaltenbacher is maatschappelijk werkster en sociaal-pedagoge en houdt zielsveel van haar werk. Samen met haar beide honden geeft zij steun aan kinderen en aan jongeren, maar ook helpt zij volwassenen om moeilijke levensfasen goed door te komen.

Alternatieven voor conventionele therapieën

De natuur heeft geneeskracht. Daar is Karoline van overtuigd. Daarom heeft de 36-jarige zich twee jaar geleden met haar door de natuur en door dieren geholpen werkzaamheden zelfstandig gemaakt. In het Oostenrijkse Burgenland behandelt zij patiënten met geheel verschillende behoeften: “Sommige kinderen hebben alleen hulp nodig bij het leren, andere hebben negatieve ervaringen die zij niet zelfstandig te boven kunnen komen. Zij hebben weliswaar hulp nodig, maar willen niet over hun problemen praten. En juist op dat moment kom in met mijn honden en bouwen wij bruggen, waar normale therapieën geen effect meer hebben”, legt Karoline uit.

Hulp bij ziekte

Ook volwassenen behoren tot de kern van haar patiëntengroep, zo vertelt Karoline. Zij zijn bijvoorbeeld bij ernstige gezondheidsproblemen op zoek naar steun om weer op de been te komen. “Ik laat de mensen zien, hoe zij kracht en energie uit de natuur kunnen halen, zodat zij ooit geen professionele hulp meer nodig hebben.

Wie helpt de helpers?

Haar werk is voor Karoline niet zozeer een beroep dan wel een roeping. Aldus geniet dit aspect van haar leven de grootste aandacht. Het onderwerp van de privé-financiën kan dan gemakkelijk op de achtergrond geraken. Daarom laat Karoline zich helpen door een professional. Zij is al 15 jaar klant bij OVB, al sinds het begin bij haar adviseur Jürgen. “Hij kent mij en mijn behoeften al zeer lange tijd en weet altijd precies wat ik nodig heb”, legt Karoline uit. “Een kort sms-je is voldoende en Jürgen staat al klaar.” De basis van deze succesvolle samenwerking is dat we open en eerlijk met elkaar omgaan. “Als een verzekering of een ander financieel product mij niet meteen aanspreekt, dan zoekt Jürgen net zolang verder totdat hij een passende oplossing voor mij vindt.”