5 tips voor het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur of financieel consultant

|

Kandidaat financieel adviseur in een sollicitatiegesprek
Enkele belangrijke aspecten van het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur of financieel consultant.

Leestijd: ca. 3 minuten

  • Het werk van een financieel adviseur gaat hand in hand met een gevarieerd takenpakket, een hoge mate van onafhankelijkheid en veel doorgroeimogelijkheden.
  • Het belangrijkste is om plezier te hebben in wat je doet en geëngageerd te zijn. Afhankelijk van je opgebouwde ervaring en kennis word je individueel voorbereid en getraind voor je werk, zelfs als je volledig nieuw bent in het vak.
  • Zorg dat je tijdens het interview zo goed mogelijk je beroepskwalificaties presenteert en zet ook je persoonlijke eigenschappen goed in de verf.
  • Verdiep je grondig in de functie en de vereisten van een financieel adviseur. Zo ben je optimaal voorbereid.

Mensen adviseren en helpen, nieuwe oplossingen ontwikkelen, zelfstandigheid, het zijn maar enkele redenen waarom werken als een financieel adviseur aantrekkelijk is. Lees hier wat belangrijk is in het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur en hoe je je hierop het best voorbereidt.

Een financieel adviseur heeft een veelzijdig takenpakket en een gevarieerde dagelijkse werkroutine. Naast de afspraken met klanten, teamvergaderingen en voortdurende specifieke opleidingen is er heel wat plaats voor persoonlijke ontwikkeling. Elke dag is anders! Het is voornamelijk de zelfstandigheid en de dagelijkse flexibiliteit van de adviseur die heel wat nieuwkomers in het beroep aantrekt. Beschik je over de basisvereisten en de juiste motivatie om te beginnen als financieel adviseur, dan is de eerste stap al gezet.

Hoe word je een financieel adviseur?

Motivatie en inzet zijn de belangrijkste vereisten om je carrière als financieel adviseur te starten. Het goede is dat je helemaal geen financieel expert moet zijn om te beginnen als financieel adviseur.

Willemot-OVB is één van de leidende bedrijven op het gebied van financiële dienstverlening. Wij zorgen voor een degelijke opleiding waarin je alles leert wat je nodig hebt voor je job.

Het is belangrijk dat je communicatief sterk bent en graag samenwerkt met mensen. Twee basiskwaliteiten die elke financieel adviseur moet bezitten en die je dagelijks gebruikt bij het adviseren en intensief begeleiden van verschillende klanten met elk hun eigen wensen en behoeften. Je moet je in andermans schoenen kunnen plaatsen en empathisch kunnen reageren op vragen van je klanten.

En ook al werk je als zelfstandige, toch werk je samen met een team om het beste resultaat te bereiken. Wil je slagen als financieel adviseur bij Willemot-OVB? Zorg dan dat je een echte teamspeler bent.

Kandidaat doet een OVB-das aan

Doorzettingsvermogen is een andere belangrijke troef voor een financieel adviseur. Als je jezelf wilt ontwikkelen en iets wilt bereiken, zal je snel je weg vinden bij Willemot-OVB. Daar hoort bijvoorbeeld ook bij dat je je dagelijkse werkroutine op een verstandige manier inricht en zorgt dat je gemotiveerd blijft.

Als je denkt dat de job van financieel adviseur iets voor jou is, neem dan contact met ons op via applications.ovb@willemot.be en maak een afspraak. Zo kom je snel meer te weten over de job en krijg je de gelegenheid om ons te overtuigen van je sterke punten en kwaliteiten.

Enkele tips voor het sollicitatiegesprek voor financieel adviseur

Heb je binnenkort je sollicitatiegesprek voor de functie van financieel adviseur? Geen paniek, met enkele tips ben je er zo klaar voor en presenteer je je van jouw beste kant. Wat bij ons van belang is, is je personaliteit! En die moet je laten zien!

Tip 1: Wees jezelf

Zorg ervoor dat je authentiek en eerlijk overkomt. We willen je leren kennen en willen weten waarvoor jij als persoon staat. Leer dus geen zinnetjes uit het hoofd en laat stereotype voorbeelden en verhalen achterwege. Laat openlijk zien wie je bent.

Financieel adviseur in gesprek met kandidaten

Tip 2: Wees voorbereid

Lees je goed in over de jobinhoud van een financieel adviseur. Zorg ervoor dat je weet hoe een typische dag eruit ziet voor een financieel adviseur, hoe ze werken en wat belangrijk is. Op deze manier kom je er ook achter welke aspecten van het werk voor jou het interessants zijn en op wat je je wilt richten. Neem zeker een kijkje op onze website bij carrièremogelijkheden, daar vind je heel wat voorbeelden en extra informatie over wat de job precies inhoudt.

Tip 3: Vertel ons waarom jíj de juiste persoon bent voor deze job

Als je je voldoende hebt ingelezen en hebt geïnformeerd over de job als financieel adviseur, zal je snel zien of een carrière in deze sector iets voor jou is of niet. Leg je redenen en motivatie uit tijdens het sollicitatiegesprek en toon ons waarom jij een financieel adviseur wilt worden.

Tip 4: Geniet van je job

We willen dat je geniet van wat je doet en gepassioneerd bent in je job. Dit is veel belangrijker dan specifieke beroepservaringen en diploma’s. Met de juiste motivatie leer je in een knip de vaardigheden om dagelijks mensen te begeleiden bij hun financiële keuzes. Toon ons in het interview dat je echt zin hebt in deze job en je graag met mensen samenwerkt!

Tip 5: Toon wat je kan en wat je sterke punten zijn

Jij kent jezelf het best. Ben je uitgesproken communicatief en kan je makkelijk anderen motiveren? Ben je zeer empathisch en doorgrond je snel de behoeftes van anderen? Werk je heel nauwkeurig en gestructureerd tot je de beste oplossing vindt voor een bepaald probleem? Vertel ons erover!

Lees het ook:

Jonge vrouw aan tafel met haar smartphone, een notitieboekje en documenten om haar huishoudboekje bij te houden.

| OVB Belgium

Het bijhouden van een huishoudboekje: hoe krijg je een goed overzicht van je financiën?

Er zijn maar weinig mensen die een exact overzicht hebben van hun financiële situatie. Met een huishoudboekje weet je perfect wat je inkomsten en uitgaven zijn en dit zonder veel moeite. Gevorderde kennis van boekhouden of andere ingewikkelde materie is helemaal niet nodig. Het belangrijkste is om eraan te beginnen en vol te houden.

Kind met spaarvarken en munten – maandelijkse vaste kosten van het gezin

| OVB Belgium

Wat zijn de maandelijkse vaste kosten van een gezin en hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?

Weet jij hoeveel je elke maand uitgeeft? Veel mensen hebben geen overzicht van hun maandelijkse uitgaven en net dit is de basis van een goede financiële planning. De totale uitgaven van een gezin bestaan uit vaste en variabele kosten. Maar wat zijn de vaste kosten? En hoeveel geef je hier best maximaal aan uit?