Maakt geld gelukkig? Hoe onze financiën en ons geluk met elkaar verband houden

|

Van oudsher zijn mensen op zoek naar de sleutel tot het geluk. Vooral wanneer de vraag gesteld wordt of geld gelukkig maakt, zijn de meningen verdeeld. Een duidelijk antwoord hierop is er wellicht niet. Te constateren is evenwel dat de manier waarop wij geld uitgeven, invloed op ons persoonlijk geluk heeft.  

Tegenwoordig geldt het principe dat geld alleen niet gelukkig maakt. Zelfs ondernemingen zetten niet meer alleen in op het salaris om hun medewerkers tevreden te stellen. Een uitgebalanceerde Work-Life-Balance (LINK blogbijdrage “Work-Life-Balance”) en extra benefits, zoals gratis fitnessstudio’s of gezamenlijke activiteiten, dienen voor een betere werksfeer en een gelukkiger team te zorgen. Desondanks is het geen geheim dat een beetje geld bij het gelukkig zijn geen schade kan berokkenen.

De juiste uitgaven

Beslissend bij de vraag of geld gelukkig maakt, is uiteindelijk de manier waarop men het uitgeeft. Daarbij speelt de omvang van de investering een eerder ongeschikte rol.

  1. Belevenissen in plaats van materialisme: Het uitgeven van geld voor belevenissen in plaats van voor materiële dingen maakt in tal van opzichten gelukkig. Meestal kijkt men meer uit naar een gebeurtenis dan naar een voorwerp en ook de herinnering daaraan duurt langer. Bovendien delen wij belevenissen vaak met anderen – wat extra gelukkig maakt.
  2. Uitgaven verdelen: In plaats van zichzelf iets groots te gunnen, is het nuttiger de uitgaven over vele kleinere pleziertjes te verdelen. Daarbij ontstaan er steeds weer nieuwe momenten van geluk.
  3. Nu tellen, later genieten: Want dat vermijdt niet alleen financiële tekorten en eventuele schulden, maar maakt aantoonbaar ook gelukkiger. Voorpret is zoals bekend de mooiste vreugde.

Sparen maakt gelukkig

Het is plezierig om geld uit te geven, maar ook sparen kan bijdragen aan het gelukkig zijn. Uit een enquête van de ING-DiBa is gebleken dat de tevredenheid met de omvang van het spaargeld grensoverschrijdend met het algemene geluksgevoel correleert: meer dan 83 procent van de geënquêteerden die over hun spaargeld zeer tevreden zijn, antwoordde op de vraag, of ze gelukkig zijn, met „ja“ of „meestal“. Van de consumenten die zeer ontevreden over hun spaargeld waren, gaf daarentegen slechts een vierde aan, gelukkig te zijn. [1]

Het juiste evenwicht tussen sparen en geld uitgeven

Uiteraard is geld alleen niet de weg naar het geluk. Te constateren blijft in elk geval: hoe wij ons geld uitgeven – of net niet uitgeven – kan ons gelukkig zijn wel degelijk beïnvloeden. Het financiële geluk ligt ergens in het midden tussen sparen (tips voor het sparen vind je hier: LINK blogbijdrage “Sparen”) en de juiste uitgaven. Waar dit midden ligt, verschilt individueel.

[1]https://www.ing-diba.de/pdf/ueber-uns/wissenswert/ing-international-survey/ing-diba-economic-analysis-iis-geld-macht-nicht-gluecklich-sicher.pdf

Lees het ook:

Kind aan het zwembad met een waterpistool – Reis veilig

| OVB Belgium

Eindelijk zon: Tips voor je reisbudget en reisverzekering

Of je nu met de rugzak door Thailand trekt, of lekker aan het zwembad ligt tijdens een all-in-vakantie in Tunesië, een reisverzekering komt altijd en overal van pas. Stel je voor dat je ziek wordt net voor je op reis vertrekt, of je bestolen wordt tijdens je vakantie. Met een goede reisverzekering ben je beschermd voor de financiële gevolgen en kan je zonder zorgen je vakantie plannen en op reis vertrekken.

Twee jonge winkelende vrouwen – Verantwoord consumeren en duurzaamheid

| OVB Belgium

Verantwoord consumeren en duurzaam winkelen

De ene speciale aanbieding na de ander: Black Friday, Cyber Monday, Sinterklaas, kerstmis, oudejaar,... Alleen kopen wat je eigenlijk nodig hebt, lijkt zo al snel onmogelijk. Als je bewuster omgaat met je aankopen, vermijd je overbodige uitgaven. Duurzaam consumeren is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je welzijn want zo heb je veel meer geld over voor de echt belangrijke dingen.